На читателския въпрос отговаря офталмологът акад. Петя Василева

Жълтите и оранжевите лещи на очилата подобряват зрението в условията на мъгла или силно задимен въздух през деня, тъй като жълтият цвят намалява отблясъците и подобрява контраста.

Те обаче не са ефективни при заслепяване от фаровете на насрещно движещите се коли. Ако шофьор се оплаква от заслепяване от фаровете на колите, се препоръчва преди всичко да му бъде направен пълен очен преглед. За съжаление, способността за адаптацията от светло към тъмно рязко намалява с възрастта и затрудненията при разминаване зачестяват още след 50 годишна възраст. Заслепяване се получава също и при начална катаракта (помътняване на естествената леща в окото, т. нар. "вътрешно перде"), която типично се развива в по-ланна възраст при пациенти с късогледство.

Жълто или оранжево оцветените стъкла на очилата се рекламират като полезни при нощно шофиране. Всъщност, когато шофираме през нощта или в мъгливо време в условията на лоша осветеност, всяко оцветяване на стъклата на очилата допълнително намалява светлината, която достига до окото. В резултат на това качеството на зрението се нарушава. Жълто или оранжево оцветените стъкла влошават, а не подобряват зрението при нощно шофиране. В резултат на проучвания е показано, че такива лещи не са полезни за подобряване на зрението при шофиране нощно време, въпреки че създават усещане на шофьорите за по-добро зрение. Те могат да бъдат и по-опасни поради това, че забавят възстановяването на зрението след заслепяване.

Най-добрият избор за нощно шофиране при наличие на рефракционна аномалия са очила без оцветяване с антирефлексно покритие. То е полезно, тъй като намалява до минимум вътрешните отблясъци в стъклата и по този начин елиминира ореолите около обектите. Важно е да се отбележи, че ако нямате рефракционна аномалия (късогледство, далекогледсто или астигматизъм) и не се нуждае от корекционни очила, стъклата с антирефлексно покритие или друг вид „очила” за нощно шофиране няма да подобрят зрението Ви. Това е така, защото антирефлексното покритие на стъклата служи само за намаляване на аберациите , които се получават при изработката на самите корекционни лещи. Ако нямате нужда от корекционни очила, очилата с антирефлексно покритие ще доведат до по-силни оплаквания,поради аберациите, причинени от самите стъкла на очилата.

За оптимално зрение при нощно шофиране се препоръчват:

- редовни очни прегледи с разширяване на зениците, точна оптична корекция, когато е необходима и редовно проследване

- грижи за вашите очила с правилно почистване и подмяна на стъклата на очилата при наличие на дефекти

- фаровете на автомобила трябва да са чисти и добре регулирани.

Ако сте забелязали затруднения при нощно шофиране при разминаване и заслепване, значително намалявайте скоростта, с което ще компенсирате ефекта от заслепяване и опасностите свързани с него.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*