Когато усещате очите си, все едно че са замърсени с пясък, или имате парене и зачервяване, най-масовата причина е сухота. Ето кои са възможните фактори за това състояние и как може да си помогнете според съветите на WebMD. 

Ако страдате от сухота в очите, вероятно ви дразни светлината, усещате умора или очите ви сълзят. Още по-тежко става, ако носите контактни лещи. 

Очите се нуждаят от постоянно овлажняване, за да функционират нормално. За целта организмът произвежда необходимия слъзен секрет, който предпазва от замърсяване и овлажнява с всяко премигване. Понякога обаче секретът липсва или е в недостатъчно количество и се появяват симптомите на дразнене. Тогава говорим за синдром на сухото око, който може да се дължи на различни причини: напреднала възраст, хормонални промени и менопауза, някои заболявания, интервенции, лекарства - някои антидепресанти, бета-блокери и др. В някои случаи организмът произвежда сълзи, но секретът не съдържа нужното количество естествени мазнини и не осигурява комфорт на очите. 

Външни фактори като сухия въздух в помещенията също влошава сухотата на очите. Още по-зле действа дългият престой пред екраните на електронните устройства - в този случай човек мига по-рядко. 

На помощ идват т.нар. изкуствени сълзи - разтвори със състав, близък до този на слъзния секрет, които се накапват периодично за овлажняване на очите. Ситуацията може да се подобри и чрез подходящи храни в менюто - на първо място богатите на омега-3 мастни киселини. Освен че са изключително полезни за кръвоносните съдове, сърцето и мозъка, те помагат и за качествено овлажняване на очите. Най-добрите източници е рибата и особено сьомга, сардина и скумрия. Ако не обичате риба, вземайте омега-3 мастни киселини като добавка към храната. 

Избягвайте сухия въздух, употребата на сешоар, не влизайте в помещения, където се пуши. Ограничавайте времето пред компютъра и правете почивки на всеки 30-ина минути.