Измръзналият овчар от Еленския Балкан, който две седмици живя в заледен фургон и се храни само със сняг и лед, вече е стабилизиран в болницата в Горна Оряховица, предаде БНР. Това е третият случай на тежки поражения от студа, с който се сблъскват в общинската болница „Свети Иван Рилски“ за няколко дни.

51-годишният Румен вече е по-добре и твърди, че хората от болницата са негови спасители. Миналата седмица той беше приет с тежко измръзване и телесна температура едва 33 градуса.

"Моят патрон продаде животните и човекът не ми плати нищо…Около 15-20 дена само сняг съм ял. Нямаше какво друго да ям", разказа пострадалият.

След няколко дни му предстои ампутиране на пръстите на единия крак и на част от ходилото на другия, каза дежурният хирург д-р Валентин Ценов.

Очварят не е оптимист за живота си след операцията и няма надежда за времето, когато ще бъде извън болницата: "Нямам си никой. Аз съм сираче. Едно момченце имам, което живее във Варна. Никой не знае нищо. Пак на пътя оставам".

Информацията в медиите за случая с измръзналия овчар събуди човешката съпричастност и дарители са се свързали с д-р Иван Иванов, директор на горнооряховската болница, за да помогнат.

Социалните служби ще поемат 700-те лева на клиничната пътека, по която се лекува измръзналият овчар, но за следболничното лечение ще бъдат необходими още средства. Тревожно е, че здравнонеосигурените пациенти се увеличават, коментира д-р Иванов.