Грипната епидемия отминава, но все още има високо разпространение на грипни и други дихателни вируси. Дори да сте преболедували, не се отпускайте в грижата за имунитета, каза за 24zdrave.bg д-р Емил Илиев, специалист по дерматология, председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина.   

Едно от най-подходящите средства за сезона е джинджифилът. За всички от 16 г. нагоре е подходящо да го вземат настърган и смесен с мед. Пригответе 1 супена лъжица настърган джинджифил с 2 супени лъжици мед. Вземете го на 2-3 приема с чаена лъжичка в рамките на деня, съветва д-р Илиев. 

Друг силен помощник на имунитета е цинкът. В този сезон трябва да се вземат по 30 мг на ден в продължение на месец. 

След прекаран грип имунитетът пада за продължителен период. При нова вирусна атака или настинка трябва да се вземат бързи мерки. Ето комбинация от средства за бърза профилактика, подходящи за хора в добро общо здраве над 16 г., казва д-р Илиев. 

Настинката обикновено започва с дразнене в носа, очите и гърлото. Веднага изстискайте през марля сок от лук и капнете по 2-3 капки във всяка ноздра. Целта е да усетите сока и в гърлото. Така се прави дезинфекция и се блокира започващата хрема.

Хората със здрав стомах може да си помогнат с незаменимото природно оръжие срещу бактериите - чесъна. Ако през деня сте усетили студени тръпки и драскане в носа и гърлото, вечерта яжте чесън с хляб и малко сирене. Дъвчете добре. Точна мярка няма - изяждат се толкова скилидки, че да усетите изпотяване на темето. След това направете топла баня на краката, може и с морска сол. При възможност се прави и разтриване на гърба с ракия, след което настиналият си ляга и се завива добре. На сутринта е здрав.

Много добре действа и намазването на гърба с чист мед, казва д-р Илиев. Може да се направи самостоятелно или след разтриване с ракия. Медът се разстила по гърба, покрива се с вестник, човек си облича пижамата и си ляга. Като се събуди сутринта, медът е попил. Той неутрализира някои токсини през кожата.

Друго средство срещу простуда е масажът на ходилата. Според китайската медицина на ходилата ни са проектирани всички вътрешни органи, главата, гръбнакът. Не е беда, ако човек не знае точните им очертания и точките за масаж. Просто трябва да разтрие внимателно цялото ходило и пръстите в продължение на 10-15 минути. Използва се загряващо масажно масло, например с камфор или евкалипт.

Евкалиптът помага и под формата на етерично масло в ароматична лампа. Това е съд от керамика, порцелан или метал, в който пламъкът на свещ изпарява вода с етерични масла. Евкалиптовото масло прочиства въздуха в помещенията и освобождава дишането.