Здравето и добрата физическа форма зависят много от хидратацията на организма. Най-важното е да се пие достатъчно вода, но да не забравяме, че около 20% от водата постъпва чрез храната. Ето кои са най-добрите храни за оводняване, класирани от WebMD:

1. Краставици

Тяхното съдържание е 95% вода. Освен това доставят съвсем малко калории, помагат срещу възпаление и забавят стареенето. Най-добре е да се ядат в салата. 

2. Моркови

Изненада - като ги гледате хрепкави на вид, може да не повярвате, че съдържат много вода. Вярно е, 90% от съдържанието им е вода. Богати са и на бетакаротен и антиоксиданти, което ги прави ценна храна срещу оксидативния стрес, раковите процеси и остаряването на организма. Полезни са и за сърцето. Препоръчително е да ги ядете сурови. 

3. Тиквички

Те също съдържат 90% вода, но също и антиоксиданти. Полезни са за очите и доставят малко калории. Най-подходящо е да ги ядете печени или съвсем леко задушени.

4. Салата "Айсберг"

Нейното съдържание е в 95% вода. Освен това внася фибри и важни микроелементи, сред които калий, магнезий, фосфор, калций и др. Нискокалорична е и подходяща за отслабване. 

5. Спанак

Не е толкова богат на вода, както салатата "Айсберг", но е сред хидратиращите храни и доставя още витамин К, манган, магнезий и др. Важен е и в борбата с рака. 

6. Селъри

Хрупкавите му стъбла съдържат 95% вода. Препоръчва се като естествен източник на сол, снабдява организма с фибри, витамин К, калий и фолиева киселина. Помага срещу възпалението в стомашно-чревния тракт. 

8. Карфиол

Съдържа 92% вода и е богат на витамините С и К. Помага за понижаване на холестерола и теглото. Ценните му хранителни вещества се запазват по-добре, ако го печете, вместо да го варите. 

9. Супа

Съвсем очаквано - супите са начело сред хидратиращите храни. Независимо дали е с пилешко, риба или само зеленчуци, супата е незаменимо блюдо в дневното меню. Ако е домашна пилешка супа без добавка на индустриалнопреработени съставки, помага и при настинка и грип. 

10. Домати

С 95% вода в състава си този зеленчук е сред най-ценните хидратиращи храни. Освен това съдържа биоактивната съставка ликопен, която действа срещу раковите клетки и атеросклерозата. 

11. Кисело мляко

Неговото водно съдържание е 85%. Една от най-важните храни за водно-електролитния баланс в организма, ценен източник на пробиотици (бактерии, които подпомагат растежа на добрите бактерии в червата). 

12. Грейпфрут

Съдържа 90% вода. Отличен източник на витамин С и фибри, един от най-добрите помощници за отслабване. В комбинация с някои лекарства обаче може да създаде проблеми, затова се консултирайте с лекар, ако вземате медикаменти.