Общо над 270 000 пациенти са прегледани и лекувани в МБАЛ "Надежда", откакто бе открита на днешния ден преди 4 г., съобщиха оттам. 

Тя е сред водещите лечебни заведения по брой раждания в страната, като само през 2016-а тук са родени 1823 бебета, с над 800 повече спрямо 2013 г. През този период в болницата са проплакали 3087 момченца и 2919 момиченца, уточниха от болницата.

Болницата за женско здраве разполага с Клиника по медицинска онкология, отделения по образна диагностика, акушерство и гинекология, хирургия, реанимация и интензивно лечение, неонатология. Работят и диагностично-консултативен блок и модерни високотехнологични лаборатории - генетична, клинична, имунологична, патохистологична, микробиологична, ембриологична, андрологична. Центърът по репродуктивно здраве е сред най-известните структури в болницата, ръководен от един от водещите репродуктивни специалисти у нас, д-р Георги Стаменов.

От 2015 г. болницата развива високотехнологично направление в пренаталната терапия - вътреутробна хирургия. Успешно са оперирани пет двойки еднояйчни близнаци с фетофетален трансфузионен синдром, родено е и първото бебе след 5-кратна интраутеринна трансфузия (вътреутробно кръвопреливане) при Резус несъвместимост. Тази процедура вече е рутинна за болницата и досега вътреутробните кръвопреливания са общо 13. Екипът специалисти извърши и лазерна аблация на пъпна връв при TRAP (прекъсване кръвоснабдяването на паразитен близнак). В отлично здраве са и двете бебета, родени след вътреутробно дрениране на масивни плеврални изливи и хидропс в 3-ти триместър от бременността, извършени през 2015 г. Тогава в „Надежда" бе въведена и иновативна за България техника на серклаж, наречена ETCO, която даде шанс на много жени с усложнена бременност и повтарящи се аборти да станат майки.