Нашата способност да живеем по-дълго се влияе от комбинацията на гените и околната среда. В проучвания, които включват идентични близнаци, учените обаче са изчислили, че не повече от 30 на сто от това влияние идва от нашите гени. Това означава, че най-голямата група от фактори, които контролират колко дълго живее човек, е неговата среда, пише научното издание Science Alert.

От многото възможни фактори на околната среда, малцина са така щателно проучени или обсъждани като нашата диета. Досега изследвания показват, че ограничаването на калориите действително може да увеличи продължителността на живота. Какво ядем - за разлика от колко ядем - също е гореща тема за проучване. Консумацията на месо често се поставя под микроскоп. Новите резултати от проучване сред около 100 000 американци в продължение на пет години е установило, че изключването на месото от менюто е свързано с по-голяма продължителност на живота.

Този ефект е особено забележим при мъжете. Някои метаанализи, които съчетават и повторно анализират данни от няколко изследвания, също са показали, че диетата с ниско съдържание на месо е свързана с дълголетие и по-добро здраве. Но не всички проучвания сочат това. При други анализи се показва малка или дори никаква разлика в продължителността на живота между месоядните и вегетарианците. В такъв случай бихме могли да предположим, че консумацията на животински продукти не съкращава от дните ни. Все пак е добре да се знае, че лишаването от месо намалява риска от поява на здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане и дори рак.

На първо място трябва да се уточни, че в сравнение с повечето други същества, хората живеят в продължение на много дълго време. Това ги прави много трудни за анализиране. Затова учените гледат назад към съществуващите здравни досиета или наемат доброволци за проучвания, които използват по-къси периоди от време, така че да измерят нивата на смъртност сред отделните групи хора. Точно по такъв начин е изведено заключението, че месото може би пречи да сме дълголетници.

За жалост има проблем с този подход. Първо, намирането на връзка между две неща - като например яденето на месо и ранната смърт - не означава непременно, че едното е вследствие от другото. С други думи: корелация не е равно на причинно-следствената връзка.

Пак е възможно вегетарианството и дълголетието да са свързани, но да има различна променлива, която да обясни връзката. Тя може да фактът, че вегетарианците обикновено се упражняват повече, пушат по-малко и не консумират толкова алкохол. Проучванията също разчитат на доброволците за точно и правдиво записване на техния хранителен прием, но това не може да се приема за даденост. И така, без да се контролира строго менюто и начина на живот, е трудно да се има доверие на тези открития. Трябва ли тогава да се откажем от месото? „Не“, твърдят учените. Те припомнят, че здравето е в баланса от здравословна храна, избягване на тютюневи изделия и спиртни напитки и много, много движение.