Никога не е късно човек да промени начина си на живот, за да прекара повече години в здраве и добра форма. Нова година е точният момент да стартираме някои промени, които помагат за дългосрочно здраве и отличен тонус. Пробвайте с 12-те навика, които променят всекидневието в посока по-добро здраве, събрани от изданието WebMD. 

1. Винаги закусвайте

Полезно е по много причини, но главната е, че това дава старт на метаболизма и предпазва от преяждане по-късно през деня. По-работоспособни сте, а децата са по-концентрирани в час. Ако не сте се погрижили за пълноценна зърнено-плодова закуска от предишната вечер, вземете дори само 1 плод. Важното е да не пропускате закуската. 

2. Планирайте храненето си 

Струва си да отделите време за обмисляне на продуктите и приготвянето на ястията. Изяснете си целите в храненето - ако искате например отслабване, погрижете се за по-малко калории и въглехидрати, изключете захарта. Планирането помага човек да установи и запаз контрол в храненето. 

3. Пийте достатъчно вода

Ползите от това са ясни за всеки, но нека отбележим и тази - добрата хидратация помага за понижаване на теглото и за красива кожа. Ориентацията за количеството е по 30 мл на килограм тегло. Ако не сте фен на чистата вода, добавете вкусове и аромати за разнообразие - мента, лимони, джинджифил, парченца цитрусови плодове и др. 

4. Отделяйте време за активно движение

Когато усетите, че тонусът пада, не посягайте към поредното кафе - направете нещо повече. Имате нужда от пауза за физическа активност. Ако сте в офиса, изкачете стълби пеша или направете няколко упражнения. Още по-добре е да намирате по около 30 минути на ден за бързо ходене или крос. Ползите са и за тялото, и за ума. 

5. Минавайте в режим "офлайн" вечер

Все повече хора стават зависими от електронните си устройства, без дори да забелязват. Да следиш постоянно пощата си и новостите в социалните мрежи обаче е крайно натоварващо. Толкова ли е важно да видите на снимка какво е сготвил братовчед ви тази вечер? Изключвайте екрана вечер и минавайте офлайн. Това ще ви осигури време за истинско общуване с любимите хора, за книга или хубав филм. Както и за почивка от информационното претоварване. 

6. Учете нещо ново - най-добре чужд език

Ученето е изключително важно за менталното здраве, а оттам и за дълголетието. Запишете се на танци, курс по творческо писане, а най-добре - на уроци по чужд език. Решаването на кръстословици, логически задачи и судоку също е от полза. 

7. Спрете пушенето

Това гарантира по-добри години за сърцето, мозъка, кръвоносните съдове, белите дробове, както и за кожата. Ако не го направите навреме, следват сериозни хронични проблеми в тези области, които влошават качеството на живота. 

8. Осигурете си добър сън

Недоспиването взема застрашителни размери. Има връзка с по-лошите резултати на работното място и в училище, с депресиите, лошото настроение, хроничната умора, по-бързото остаряване, даже и със сърдечносъдовите и метаболитните заболявания. Нужни са поне 7 часа сън на нощ, за да нямате такива главоболия. 

9. Тренирайте мускулите

Тренировките на мускулите са полезни не само за по-добрия външен вид и поддържането на теглото, но и за профилактика на костни и ставни заболявания с възрастта. Нужни са интензивни упражнения - например с подходящи тежести, поне 2 пъти седмично. 

10. Тренирайте за баланс

С годините рискът от падания и неприятни счупвания на костите нараства. Важно е да се тренира за баланс. С най-добри резултати са практики като йога и тай-чи, но има и други видове упражнения.

11. Бъдете осъзнати

Това може да означава да практикувате медитация или просто да спрете и да погледате играещите деца или кучета в парка. Проучвания показват, че осъзнатостта помага за справяне със стреса, в борбата с болката и за добро настроение. Едно от тях доказва, че след 8 седмици редовна медитация се променят онези части в мозъка, които отговарят за емоциите, ученето и паметта. И най-баналните действия - например чистене или миене на чинии, може да бъдат полезни, ако ги вършите осъзнато.