Грипната епидемия се разраства. Нови 27 положителни проби за грипни вируси бяха доказани в Националната лаборатория по грип през последната седмица до 30 декември, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. 

Общо над 40 проби от носогърлен секрет на болни били изпратени от Пазарджик, Пловдив, Хасково, Сливен. Две са на пациенти с енцефалит, развит като усложнение на грипната инфекция - на възрастен и на дете на 16 г. Миналата седмица имаше две деца с мозъчен оток вследствие на грипа. Това обаче са редки усложнения, в момента най-масови са пневмониите и бронхитите, коментираха експерти. 

Най-много са положителните резултати за вируса A (H3N2) с ваксинален щам "Хонконг", но е доказан и пандемичен вирус A(H1N1) в проба, изпратена от Пловдив. "В последния работен ден преди новогодишните празници бяха получени нови проби и за 4 часа бяха доказани 8 положителни - 3 от Хасково и 5 от Пазарджик, но в 18 ч, като излязоха резултатите, нямаше на кого да ги съобщим, не вдигаха телефоните", обясни проф. Кантарджиев. И двата региона са сред най-засегнатите от грипа в момента. 

Проби на 14 деца до 5-годишна възраст били изследвани и за други респираторни вируси. Сред тях са доказани 5 положителни за респираторно-синцитиален вирус и 1 за парагрипен вирус.