Проучването на финландски учени намира и ползи за сърцето.

Редовното посещение на сауна може да намали риска от деменция, показва ново проучване във Финландия.

Това установява 20-годишно проследяване на здравето на доброволци мъже.

Названието на заболяването идва от латински и буквално може да се преведе като “без разум”. Деменцията започва със загуба на краткосрочната памет, но към това по-късно се добавят още нарушения на умствената дейност.

Проучването установява, че тези, които се подлагат между 4 и 7 пъти седмично на сауна, имат с 66% по-малък риск в по-късна възраст да бъдат диагностицирани с деменция, отколкото тези, които ходят на сауна веднъж седмично.

За Финландия сауната от векове е място за отдих и релаксация. Тази “баня” разчита на ефекта на престой в помещение с температура най-често към 70 градуса и различна влажност на въздуха. В съчетание с парите горещината предизвиква изпотяване.

В последните десетилетия се установяват ефекти като детоксикация и засилване на имунната система. Правени са съпоставки между потенето и сърдечното здраве. Но досега не е проучвано дали сауната има връзка със съхраняване на свежестта на мозъка и профилактика на деменцията и нейната най-тежка форма - болестта на Алцхаймер.

Повече от 2000 мъже на средна възраст от източната част на Финландия са участвали в наблюдението, за което съобщава научният журнал по гериатрия - науката за проблемите на стареенето.

Доброволцитге били разделени на три групи според навиците си: такива, които ползват сауна веднъж седмично, други, които намират време за процедурата 2-3 пъти седмично, и най-ревностните почитатели - с 4 до 7 сеанса седмично.

По време на проучването най-много мъже от първата група - с малко посещения, развили деменция. В максимално благоприятна позиция били тези, които се потели най-голям брой дни през седмицата. Рискът при тях бил с 66% по-нисък от този на “водачите” по ментален риск, но само с процент по-висок в сравнение с групата, която влиза в сауната средно през ден-два.

Като второ направление на проекта си финландските учени са проучвали и ефекта на сауната върху сърдечното здраве. Според тях тази процедура значително ограничава риска от внезапна сърдечна смърт и други сърдечносъдови инциденти, както и вероятността за смърт по други причини.

На този етап изследователите не могат да обяснат по какъв механизъм комбинацията от висока температура и влажност защитават мозъка и сърцето. Допускат, че между здравето на двата органа има и директна връзка, т.е. сърдечносъдовите проблеми се отразяват на функциите на мозъка като цяло и в частност вероятно засягат паметта. Но също така отчитат, че удоволствието и релаксацията в сауната може да създават по-добри условия за сърдечния мускул.