Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат сега през празниците за някои райони и след Нова година - за останалите. До края на януари грипът ще е преминал през цялата страна. 

Това прогнозира за 24zdrave.bg главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

Причината е, че епидемията започна по-рано спрямо миналата година и се разпространява много бързо. През последната седмица с най-много отчетени болни и в епидемични стойности е Хасково - над 345 на 10 000, следват Перник с 231, Пазарджик с 223 и Монтана с 204 на 10 000, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. 

За епидемични се приемат стойности над 250-280 болни на 10 000 души в зависимост от региона, обясни д-р Кунчев. За територията на България са достатъчни 3-4 седмици, за да се достигне пик на грипната епидемия. 

Най-разпространен у нас и в Европа е грипният вирус A (H3N2) с ваксинален щам "Хонконг". Най-засегнати досега у нас са децата между 5 и 14 г., при които често има и усложнения. "Детските отделения са пълни в районите с най-високо разпространение на грип и дихателни инфекции, водещи усложнения са пневмониите", каза д-р Кунчев.