23°C   София
 

Грипът е особено неприятен за децата тази година, тъй като протича с продължителна висока температура и в голяма част от случаите следват усложнения. Най-честото сред тях е пневмонията. Вече има и единични случаи на мозъчен оток след грип. 

"Най-засегната е групата между 3 и 8 г., наблюдават се сериозни инфилтративни пневмонии, трудни за лечение. Има и случаи на пневмонии с плеврални изливи", каза д-р Елена Колева от Отделението по педиатрия на УМБАЛ "Св. Анна" в София за 24zdrave.bg. Там преди Коледа от общо 14 легла бяха заети 10. Най-честите изолирани причинители на пневмониите този сезон били стрептококус пневмоние и клебсиела пневмониа. 

Първо децата са били с дихателна вирусна инфекция - предимно грип, и са лекувани по няколко дни вкъщи. В хода на лечението по преценка на личния лекар най-често се предписват антибиотици от групата на макролидите. 

"В болницата идват усложнените случаи и вече продължаваме с цефалоспорини трета и четвърта генерация, които са венозни", обясни д-р     . Тези деца се хоспитализират на-често между 4-ия и 6-ия ден от началото на инфекцията. 

Кои външни белези трябва да насочат родителите към вероятността грипът да е преминал към пневмония?

Това са продължаващото след 3-ия ден покачване на температурата, общият вид на интоксикация при детето: бледо-сивкав тен, отпадналост, сенки под очите, задълбочаваща се кашлица - особено когато продължава и през нощта, почти пълна липса на апетит, отказ от прием на течности.

В такъв случай незабавно търсете лекар - най-добре водете детето на дежурен кабинет в болниците с детски клиники и отделения. По преценка се правят допълнителни изследвания - пълна кръвна картина, носно-гърлен секрет, рентгеново изследване и ако се налага, детето ще бъде хоспитализирано. Основните болници с детски структури за София са Националната кардиологична болница, където има и обща педиатрия с дихателна реанимация, УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Св. Анна". При неврологични усложнения децата се приемат в Инфекциозна болница. 

При стандартно протичаща пневмония болничното лечение за деца е 7-8 дни, а домашното - поне 10 дни.  

След пневмония детето трябва да остане поне 20 дни вкъщи и да пие имуностимулатори. Задържането у дома с ограничаване на контактите е силно препоръчително и след грип, тъй като имунитетът е сериозно увреден и лесно може да се яви нова инфекция. "В тези периоди децата не бива да се водят в моловете, а на чист въздух, в планината при възможност или разходка навън в обедните часове, особено при слънце, като се избягват дните с висока влажност и мъгла", съветва д-р ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...