Грипът е особено неприятен за децата тази година, тъй като протича с продължителна висока температура и в голяма част от случаите следват усложнения. Най-честото сред тях е пневмонията. Вече има и единични случаи на мозъчен оток след грип. 

"Най-засегната е групата между 3 и 8 г., наблюдават се сериозни инфилтративни пневмонии, трудни за лечение. Има и случаи на пневмонии с плеврални изливи", каза д-р Елена Колева от Отделението по педиатрия на УМБАЛ "Св. Анна" в София за 24zdrave.bg. Там преди Коледа от общо 14 легла бяха заети 10. Най-честите изолирани причинители на пневмониите този сезон били стрептококус пневмоние и клебсиела пневмониа. 

Първо децата са били с дихателна вирусна инфекция - предимно грип, и са лекувани по няколко дни вкъщи. В хода на лечението по преценка на личния лекар най-често се предписват антибиотици от групата на макролидите. 

"В болницата идват усложнените случаи и вече продължаваме с цефалоспорини трета и четвърта генерация, които са венозни", обясни д-р     . Тези деца се хоспитализират на-често между 4-ия и 6-ия ден от началото на инфекцията. 

Кои външни белези трябва да насочат родителите към вероятността грипът да е преминал към пневмония?

Това са продължаващото след 3-ия ден покачване на температурата, общият вид на интоксикация при детето: бледо-сивкав тен, отпадналост, сенки под очите, задълбочаваща се кашлица - особено когато продължава и през нощта, почти пълна липса на апетит, отказ от прием на течности.

В такъв случай незабавно търсете лекар - най-добре водете детето на дежурен кабинет в болниците с детски клиники и отделения. По преценка се правят допълнителни изследвания - пълна кръвна картина, носно-гърлен секрет, рентгеново изследване и ако се налага, детето ще бъде хоспитализирано. Основните болници с детски структури за София са Националната кардиологична болница, където има и обща педиатрия с дихателна реанимация, УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Св. Анна". При неврологични усложнения децата се приемат в Инфекциозна болница. 

При стандартно протичаща пневмония болничното лечение за деца е 7-8 дни, а домашното - поне 10 дни.  

След пневмония детето трябва да остане поне 20 дни вкъщи и да пие имуностимулатори. Задържането у дома с ограничаване на контактите е силно препоръчително и след грип, тъй като имунитетът е сериозно увреден и лесно може да се яви нова инфекция. "В тези периоди децата не бива да се водят в моловете, а на чист въздух, в планината при възможност или разходка навън в обедните часове, особено при слънце, като се избягват дните с висока влажност и мъгла", съветва д-р ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*