Грипният вирус A (H3N2) е доказан в нови 16 проби през последната седмица до 23 декември, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология за 24zdrave.bg. 

В Националната референтна лаборатория по грип към центъра са изследвани общо 36 проби за седмицата чрез генетичен метод. Това са носно-гърлени секрети, изпратени от болници от София, Перник, Варна. 

Проби на 16 деца на възраст до 5 г. са изследвани и за други вируси - респираторно-синцитиален, парагрипни, риновируси и човешки метапневмовирус. От тях са доказани 4 положителни за респираторно-синцитиален вирус и 3 парагрипни, уточни проф. Кантарджиев. 

До момента водещият причинител в грипната епидемия у нас и в Европа е очакваният A (H3N2) с ваксинален щам "Хонконг", който е открит през 2014 г. От изследванията в някои европейски страни се вижда, че има и нов щам, представител на същия вирус - "Болцано". Разпространява се и грип В, представен основно с познатия от предишните епидемии щам "Виктория".