На читателския въпрос отговаря проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Циститите са едни от най-честите възпалителни заболявания на организма. Те са по-характерни за жените, тъй като при тях има някои анатомични предразполагащи фактори. В по-напреднала възраст честотата на уроинфекциите нараства при мъжете. Особено неприятен е фактът, че те често рецидивират, особено при провеждане на неадекватна терапия или при самолекуване.

При лечението на цистит от съществено значение е да се направи опит за изясняване на причините за възпалителния процес, които впоследствие да се отстранят. По този начин инфекцията може да бъде трайно излекувана. Важно значение има спазването на някои препоръчителни хигиенно-диетични съвети към болните като
прием на повече
течности,
да се избягва носене на прашки, рядко да се използват интимни гелове и сапуни при извършване на всекидневния тоалет и да се ограничи употребата на тампони по време на менструалния цикъл, дамските превръзки да се сменят по-често, запекът да се лекува и др.

Лечението на цистита понякога налага по-продължителни антибиотични курсове, последвани от т.нар. профилактично лечение с малки дози от определени медикаменти, които се приемат 1-2 месеца.

В световен мащаб се засилва проблемът с резистентността на микроорганизмите към много антибиотици. По тази причина е уместно за затвърждаване на добрия лечебен ефект от антибактериалното лечение да се проведе и билколечение. В международната литература зачестяват съобщения, свързани със съпоставяне на ефикасността от лечение между антибиотиците с билкови медикаменти.

Многобройни са билките, които биха могли да имат благоприятен ефект в комбинираното лечение на циститите.

Проблемът при използването им често е свързан с долгото приготвяне - част от тях трябва да се варят, след това да киснат в течността и т.н. За щастие, на пазара както в чужбина, така и в страната ни има разнообразие от приготвени билкови форми - лекарства и хранителни добавки, които представляват концентриран извлек от определени билки или комбинации от тях. Това дава възможност за лесното им използване.

По-голяма част от билките, използвани при лечение на уроинфекции, имат диуретичен и антиспастичен ефект.
Една от много
популярните
билки
е мечото грозде,
което може да се намери по аптеките в таблетна форма.
Широко популярни са билки по рецепта на професор уролог от 60-те години на миналия век. В тях се включват дръжки от череши, коса от царевица, листа от бреза, хвощ, брош, гръмотрън, златна пръчица и др.

През последното десетилетие все по-разпространени стават препарати, в чийто състав има американска червена боровинка. Известно е, че тя съдържа вещества, ограничаващи прилепването на микроорганизмите към стената на пикочния мехур. Червената, синята и черната боровинка, които се срещат в нашите планини, имат също благоприятен ефект при бъбречни заболявания.

Малко вероятно е циститът да премине единствено от лечение с билки, но те са чудесно съпътстващо средство, което подпомага действието на антибиотика, както и биха могли да се приемат като профилактика срещу рецидивите на заболяването.

Все пак билколечението не е безобидно, тъй като при неправилно приготвяне, прием на по-големи количества и различни комбинации
може дори да
бъде токсично
за организма.
Особено важно е да се знае съдържанието на предлаганите по аптеките билкови чайове за бъбреци - инфекции и камъни. Част от тези комбинации съдържат жълт кантарион. Пациентите, приемащи лекарства поради други заболявания, трябва да бъдат внимателни с употребата му, защото жълтият кантарион може да се намеси в обмяната на другите медикаменти, като причини токсично действие или намали в значителна степен ефекта им. По тази причина в много листовки за пациента вече се споменава дали медикаментът може да е опасен, ако успоредно се приемат чайове, съдържащи жълт кантарион.

Тъй като циститът е упорито, често хронично рецидивиращо заболяване, е уместно лечението да се провежда от компетентен специалист, който освен антибактериалната терапия ще препоръча и най-подходящото билколечение, било то като чай, отвара или таблетна форма.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*