Туморът се развива незабелязано, открива се обикновено след

60-годишна възраст.

Канадски и австралийски учени откриха значителна връзка между алкохола и риска от рак на простатата, съобщи университетът на Виктория, Канада.

Специалистите са установили статистически значима връзка доза-отговор между изпиваните чаши и вероятността за злокачествено разрастване на простатата. С други думи, колкото повече пиете, толкова по-голям става рискът.

Дори и сравнително ниски количества - до 2 бири, 2 стандартни чаши вино, 2 шота концентрат на ден, се свързват с до 23 процента по-висок риск от рак на мъжката жлеза.

Досега се смяташе, че алкохолът е фактор за рак на гърдата и най-малко 7 вида злокачествени тумори на храносмилателната система. Има вероятност питиетата да увеличават и риска от рак на кожата и задстомашната жлеза, а сега списъкът се допълва и с предупреждения за здравето на мъжката жлеза.

Данните от новото проучване за ролята на алкохола трябва да се вземат предвид при прогнозите за глобалната тежест на заболяването, предупреждават учените.

Диагнозата зачестява рязко след 60-годишна възраст. Първите симптоми са дискретни и се засилват постепенно, което обяснява защо заболяването се открива късно.