Драстично ограничаване на достъпа до антибиотици в световен мащаб и употребата им само в крайни случаи, пише вестник "Труд". Това предвижда стратегия за справяне с проблема с резистентността (устойчивостта) на микроорганизмите към медикаментите. Документът е изготвен от 13 водещи фармацевтични компании и ще бъде представен за обсъждане на високо равнище на Общо събрание на ООН.

„Резистентността към антибиотиците е много голям проблем в Европа и подобни мерки трябва да бъдат подкрепени. Ако ООН приеме такава стратегия, ще трябва България, а и всяка държава поотделно да реши дали да ратифицира документа. Рано или късно това трябва да стане", обясни проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му проблемът води до затруднения при лечение и дори до фатални случаи. Трябва да се ограничи обаче не само продажбата и употребата на антибиотични препарати, но и използването им в земеделието, селското стопанство, лечебните заведения и т.н., посочи още проф. Гетов.

Според уверението на фармабизнеса общата програма срещу антимикробната устойчивост трябва да бъде изпълнена до 2020 г.

Годишно мутирали бактерии убиват около 25 000 европейци, а до 2050 г. в световен мащаб могат да стигнат до 10 млн. души. Разходите, свързани с резистентността, са около 1,5 млрд. евро.