За първи път у нас жена с успешна чернодробна трансплантация роди здраво бебе

Василка претърпява чернодробна трансплантация, когато е едва 7-годишната. Правят ѝ я в Университетската болница „Лозенец”. 11 години по-късно ражда, в същата болница и при същите лекари – преди спасили нейния живот, а сега помогнали да се роди детето ѝ.

„За голямо щастие бебето е абсолютно здраво. За първи път в България ражда трансплантирана жена на черен дроб. При тях проблемът е, че се приемат лекарства, които подтискат имунитета, за да не се отхвърли органа, а това е много трудно, ако има и бременност”, коментира за NOVA доц. Асенова, която е следила бременността на 19-годишната Василка.

Младата жена е претърпяла трансплантация на черен дроб през 2005 г. Причината - страдала е от вродена чернодробна цироза.

„От медицинска гледна точка самата бременност премина сравнително нормално, защото подтискайки имунитета, препаратът предполага наличие на повече инфекции”, добави доц. Асенова.

Преди година Василка е правила опит да забременее миналата година, но е направила спонтанен аборт.

„Аз съм от Сливен, от квартал „Надежда”. На 19 години съм и това е първото ми дете. Не съм учила, никога не съм ходила на училище. Ожених се на 16 години. Мъжът ми е на 22 години и е музикант. Останалите ми връстници от квартала вече имат по две деца”, разказа 19-годишната Василка.

„От медицинска гледна точка през следващите две години тя не трябва да забременява. Всяка следваща бременност за нея ще бъде тежка”, коментира доц. Асенова.