От векове хората по целия свят използват билките като естествено средство за възстановяване и поддържане на здравето. Може би китайците са едни от първите народи, които откриват и описват полезните им свойства.

При лечението с билки обикновено лекарите по традиционна китайска медицина комбинират няколко от тях, за да възстановят хармонията в организма. Не малко от съставките на тези лечебни елексири могат да бъдат открити в магазините за хранителни стоки. Ние ги използваме в кухнята, за да овкусим ястията, но не се замисляме, че така всъщност си даряваме и здраве. Желателно е обаче да бъдем внимателни дори и с даровете на природата, защото ако не се проложат правилно, е възможно да имат нежелани странични ефекти.

1. Канела

В нашата кухня канелата се използва основно като подправка за сладкиши, но китайците я слагат в солените ястия и от древни времена познават лечебните й свойства. За нея се споменава в най-ранните китайски книги по медицина. Китайската медицина счита канелата за една от най-важните билки, свързани с циркулацията на кръвта в организма.

Ползи: Канелата се използва при лечението на менструални нарушения като абдоминална маса, спиране или нередовна менструация и коремни спазми. Тя помага и в профилактиката и лечението на обикновени настинки и проблеми с горните дихателни пътища. Канелата затопля тялото и подсилва кръвта. Затова е полезна при различни нарушения на кръвообращението, болки в гърдите, сърцебиене, изтръпване и артрит.

Канелата се продава във всеки хранителен магазин. Може да я използвате като подправка към ястията или да я добавите към любимата напитка. Друг вариант е да приготвите чай от канела. За целта поставете вода и канела в съд и след като заври оставете да къкри на слаб огън около 15-30 минути. По желание може да добавите мед и лимон на вкус.

Внимание: Канелата трябва да се използва с повишено внимание от бременните и жени, прекарали тежък кръвоизлив.

2. Джинджифил

Джинджифилът се използва в кухнята на много култури от векове. Тази невероятна подправка има противовъзпалителни свойства, помага на храносмилането и облекчава редица заболявания.

Ползи: Джиджифилът помага при гадене, киселини в стомаха, менструални спазми, обикновена настинка, кашлица и главоболие, облекчава болката. Някои специалисти препоръчват на жените, които искат да забременеят, ежедневно да пият чай от джинджифил.

Джинджифилът е чудесна подправка за ястия, салати и сладкиши. От него се приготвя и приятен на вкус чай. За целта отрежете няколко парчета от корена и ги обелете. След това ги оставете да врат на слаб огън. По желание може да добавите мед или захар. Получава се чай, който е приятно пикантен на вкус, затопля организма и помага при настинки.

3. Годжи бери

Годжи бери са дребни червени плодове, които растат на вечнозелен храст в Хималаите. Те са богати на фибри и са мощен антиоксидант.

Ползи: Според китайската медицина плодовете годжи бери подхранват Ин енергията, удължават живота, подсилват имунната система, подобряват зрението, пазят черния дроб, подобряват кръвообращението.

В последно време годжи бери е популярно растение и в България, затова е лесно да се открие в магазините. Някои любители на здравословното хранене дори го отглеждат в собствените си градини. В магазините плодовете годжи бери се предлагат предимно в сушено състояние, но китайската медицина препоръчва те да се консумират и пресни. От малките червени плодчета може да си запарите чай или да ги добавите като подправка към различни ястия.

 4. Корени астрагал

Корените на астрагала са една от най-важните и често употребявани билки в традиционната китайска медицина. Те дължат своята популярност на свойството си да укрепва имунната система.

Ползи: Тази билка предпазва от настинки, алергии и грип. Тя се бори с бактериите, вирусите и възпаленията.

У нас корени астрагал могат да се открият в китайските магазини.

Китайската медицина препоръчва да използвате корените на астрагала като дългосрочна превантивна мярка, т.е. да ги приемате редовно по време на сезона на настинките и грипа, за да подсилите имунната система и да се предпазите от болестите. Може да ги сварите на чай или да ги добавите като подправка към ястия с пилешко.

5. Женшен

Женшенът е най-известната китайска билка в света и не случайно се счита за цар на билките в традиционната китайска медицина, където се използва от хилядолетия. Съществуват различни видове женшен и всеки от тях притежава различни лечебни свойства. Но имайте предвид, че женшенът е мощно лечебно средство, затова бъдете внимателни, когато решите да го използвате.

Ползи: Женшенът стимулира имунната система и се бори с умората. Изследванията показват, че той помага на организма да се адаптира към стреса като повишава физическите и умствени сили. Той също така се бори с лошия холестерол, понижава нивата на кръвната захар, действа антивъзпалително.

Внимание: Женшенът трябва да се избягва от бременните и хората с високо кръвно налягане. Той може да засили действието на кофеина или други стимулатори, което да причини изпотяване, безсъние или неравномерен пулс. Не бива да се използва заедно с антипсихотични лекарства, стероиди и хормони.

6. Глог

Тези кисели, малки червени плодове са много популярни в китайската култура. Китайците и други народи по света, сред които гърците и индианците, от древни времена ги използват при лечението на сърдечни заболявания.

Ползи: В традиционната китайска медицина глогът се използва за подобряване на храносмилането, при подуване на корема и болки, както и при диария. Той укрепва сърцето и кръвоносните съдове, подобрява метаболизма, контролира високото кръвно и холестерол. Освен това глогът е богат на витамин С и е добър антиоксидант.

Глогът може да се приготви на чай, сладко или да се добави към оризова каша. 

Още интересни текстове - в списание "Обектив Китай"