Първите признаци са отпадналост и гадене

Д-р Ем. Бенова

Хранителните отравяния са най-разпространените летни заболявания.

Доста често причината за тях са не болестотворни микроорганизми, а продуктите на дейността им - токсини, попадащи в организма чрез недоброкачествената храна.

Първите признаци на токсикоинфекцията са отпадналост, гадене, стомашни болки и др. Ако заболяването е в лека форма, терапията може да е в домашни условия. Ако сте негова жертва, главната ви задача е да прочистите стомаха си от отровите. Това става с голямо количество вода, която не е газирана. Активният въглен също е ефикасно средство за изхвърляне на токсините.

През първите 6 часа се приема само вода. Захранването започва със сухари и леко подсладен чай. После идва редът на варения и леко подсолен ориз. По-нататък болният може да се подкрепи с рибен или пилешки бульон (без мазнината).

Ако след всички тези мерки състоянието ви не се е подобрило, непременно се обърнете към лекар - под маската на токсикоинфекцията понякога се крият по-сериозни отравяния.

Диарията също е сред типичните летни заболявания. Ако ви е нападнала, започнете диета. Първия ден хапвайте само сухари и пийте топъл, силен и неподсладен чай. Втория - варен ориз. Третия - варени зеленчуци. Поне една седмица забравете пресните зеленчуци и плодове.