След плаж също е важно да осигурим защита на кожата, защото ефектът на УВ лъчите трае още часове наред -  дори в тъмното.

Продължете да се усмихвате - така всеки е по-приветлив, а според психолозите и за здравето е полезно. Но на въпроса не гледайте като на нонсенс. Въпреки че той все още може да звучи като като виц дори на лекари.

Свободни радикали, които увреждат кожата, се образуват 4 ч след излагането
на слънце. С това съобщение доц. д-р Жана Казанджиева от Александровска болница изненада повечето от участниците в майсторски клас по дерматология.

През последните няколко години по темата работят няколко независими екипа и стигат до изненадващи изводи.

Радиолози и дерматолози от Йейлския университет откриват най-впечатляващите феномени. Те установяват лабораторно и върху миши модели, че след излагане на слънце кожата търпи въздействие от слънчевата радиация още дълго след това, дори и на тъмно.

Фотозащитата е сред най-горещо обсъжданата в онкодерматологията и медицинската козметика заради мегастраховете на днешния западен човек - от рака и от старостта.

Дългият престой под ултравиолетова светлина може да увреди ДНК в меланоцитите (клетките, които произвеждат меланина, който дава цвят на кожата) и така да увеличи риска от рак на кожата. Знае се, че меланинът защитава кожата чрез блокиране на вредните ултравиолетови лъчи, но през последните години се появяват съмнения, че едновременно с това може да има някаква роля и при увреждането на клетките на кожата. Екипът на проф. Дъглас Браш установява, че радиацията уврежда ДНК чрез образуването на мутагенни фотопродукти
като циклопиримидинови димери. Това пречи информацията в клетъчната ДНК да бъде правилно разчитана, обясняват учените пред сп. “Сайънс”. За тяхна изненада генерирането на мутагени продължава часове след като излагането на ултравиолетови лъчи е приключило.

Оказва се, че процесът е по-сложен, отколкото се е смятало. При изследване на ефекта се вижда, че половината от фотомутагените са “тъмни”, били са създадени на тъмно, обясняват учените. В търсене на отговор на този феномен откриват, че ултравиолетовата светлина активира два ензима, които се комбинират, за да “възбудят” един електрон в меланина. Енергията, генерирана от този процес, била прехвърлена на ДНК в тъмното, създавайки същото увреждане на ДНК, каквото и активната слънчева светлина може да причини. Ако погледнете кожата отвътре, ще видите, че меланинът действа като щит за фотомутагените, но от това следват и недотам добри ефекти, обяснява проф. Браш. Точно заради “отложеното” образуване на свободни радикали и “тъмни” фотомутагени въпросът за козметиката за след слънце ще излезе от сферата на “глезотията”, казват дерматолозите.

Откритията за продължаващите ефекти от ултравиолетовите лъчи и след плаж правят първо екипите на големите лаборатории за медицинска козметика, търсейки максимална защита за хората с патологично уязвима кожа. Това е сравнително нов термин в дерматологията, който влага смисъла на нещо като чувствителна кожа
на квадрат - кожа, която е много суха, податлива на възпаления и нетърпяща “нищо”. За тези хора слънцето е особено предизвикателство.

Всъщност човек интуитивно усеща нуждата да намаже с нещо овлажняващо и омазняващо кожата си, след като е взел душ след плажа,  коментира доц. Казанджиева. При толерантна кожа компромисно грижата може да е с всеки вид добра козметика, но за чувствителната и уязвима кожа е по-добре това да са специалните мазила за след слънце. Специфичното е, че те дават клетъчна защита именно срещу механизмите на УВ увреждането и намаляват свободните радикали.

Доц. д-р Жана Казанджиева
Доц. д-р Жана Казанджиева