Австрийският съдов хирург и ангиолог д-р Ара Угурлугло от Университетската клиника по съдова хирургия и ендоваскуларна терапия на болницата в Залцбург ще води уъркшоп в областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, съобщиха от здравното заведение. в петък специалистът ще покаже най-авангардните и утвърдени техники в ендоваскуларното лечение. По план медикът трябва да направи поне 4-ри миниинвазивни оперативни интервенции на пациенти с ХАНК /хронична артериална недостатъчност на крайниците/, чието диагностициране и лечение се извършва в Отделението по съдова хирургия. Безкръвното отпушване на артерии и вени ще се осъществява с ангиографа от последно поколение, закупен при оборудването на новия център за ранна диагностика на онкологични заболявания в болницата.

Съвместно с австрийския медик, за да обменят опит и познания в интервенциите, ще участват д-р Христо Матеев и д-р Александър Александров, привлечени в Кардиологичното отделение на МОБАЛ от Националната кардиологична болница, д-р Валентин Кръстев, привлечен от УМБАЛ „СофияМед” и д-р Акиф Шабан, който идва от Пирогов. В обсъжданията на случаите ще се включат и съдовите хирурзи д-р Иван Андронов, д-р Пламен Денчев, д-р Ангел Григоров.

Подобни работни семинари досега са били провеждани в УМБАЛ „СофияМед”, УМБАЛСМ „Пирогов” и „Сити Клиник”, а сега домакин ще е областната болница във Велико Търново.