Д-р Ем. Бенова

Понякога хремата и кашлицата не са симптоми на настинка. Може би става дума за алергия.

Настинките се причиняват от различни вируси. Те са заразни и са навсякъде. Алергията пък е резултат на хиперфункция на имунната система. Тялото разпознава като враг вредни вещества. Например - мухъл, цветен прашец.

Как да разпознаем алергията от настинката?

Продължителността на настинката е не повече от 14 дни.При алергиите е по-различно. Те могат да ви мъчат месеци. Дори повече! Зависи, от времето, през което сте изложени на алергена. Най-често настиваме през зимата, а алергията може да се появи по всяко време на годината. Въпреки че тя се проявява и сезонно - като сенната хрема.

Симптомите на алергията се проявяват веднага след излагане на алергена. Най-често те са силен сърбеж и сълзене на очите. И хрема!

При настинките, секретът е с жълтеникав цвят, докато при алергиите е бистър. Възпаленото гърло и кашлицата са характерни предимно при настиване. При настинка може да изпитвате и болка в мускулите и ставите. При алергията няма болка. Същото се отнася и за треската. Тя е твърде характерна при настинка, но няма как да бъде в резултат от алергия.

За да предотвратите алергичните симптоми трябва да избягвате самите алергени.Най-общите са полен, цветен прашец, акари, хлебарки, мухъл. За да се предпазите от настинка се обличайте добре, мийте по-често ръцете си и стойте далеч от заразени хора.