Червената боровинка е известна с многобройните си здравословни ефекти. Особено значима е способността й да предотвратява инфекциите на пикочните пътища. Този вид боровинки са едни от най-големите и напълно естествени източници на витамин С, поради което могат успешно да предпазят организма от вирусите през зимата и да засилят имунитета.

Плодовете притежават диуретично и дезинфекциращо действие. Прилагат се успешно при лечението на камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит и цистит. При заболявания на горните дихателни пътища боровинката се използва във вид на сок. За повишаване на апетита, а също и след прекарани тежки заболявания и травми се препоръчва също да се пие плодов сок от червена боровинка. Боровинките имат забележителна положителна роля при болестта на Алцхаймер и други невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето. И не на последно място, червената боровинка е добър източник на важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини.

Плодчетата са богати освен на витамини, микроелементи и минерали, още и на флавоноиди,омега-6, омега-3,каротеноиди и фитостероли.

Червените боровинки са мощни антиоксиданти. Те помагат за понижаване на холестерола и защитатват клетките от увреждане. Доказано е също, че спомагат за намаляване на зъбната плака и сокът може да възпрепятства натрупването на бактерии в устата.

Червените боровинки са и силно противораково средтство. Приема на червена боровинка може реално да намали риска от сърдечни заболявания. Ежедневната консумация на техния сок намалява нивото на лошия холестерол.