Депутати от Реформаторския блок ще дарят 400 домашни аптечки на хора в затруднено положение, обявиха във Велико Търново заместник- председателят на парламента Иван Иванов и народният представител Вили Лилков. Инициативата ще обхване населени места в Северозападна България и две общини в област Велико Търново.

По данни на депутатите над 5 хиляди са населените места, в които няма аптеки. Така нуждаещите се от лекарства са принудени да молят за помощ близки и дори кметове.
“С нашата инициатива целим и да обърнем вниманието на Министерството на здравеопазването към проблема и необходимостта да има законови промени, които да позволяват мобилни аптеки да снабдяват населените места с лекарства”, обясни Вили Лилков. Той припомни, че в момента медикаменти могат да бъдат продавани само в стационарните аптеки. Вече са подготвени законодателни промени, които се очаква да бъдат разгледани в пленарната зала. С помощта на дарители Реформаторите са осигурили домашни аптечки за възрастни хора, за социално слаби, за многодетни семейства и за самите кметства.

Кампанията е насочена към населени места във Видин, Монтана, Враца, Перник, Войница, както и общините Златарица и Елена в област Велико Търново. Аптечките са луксозни и съдържат 23 консуматива, сред които бинтове, марли, кислородна вода, дори детски четки и пасти за зъби. Иван Иванов посочи, че ще бъдат проведени срещи с кметовете на населените места в Златарица и Елена, като с тях ще бъдат обсъдени възможностите за подобряването на здравните услуги.

“Това ще бъде сигнал, че държавата не е само в големите градове, но и че в малките населени места живеят хора, които имат потребности”, посочи Иванов. Той припомни, че преди броени месеци по инициатива на Реформаторския блок десетки деца в неравностойно положение от Велико Търново получиха безплатна дентална грижа в столична клиника.