Интервю с Детелина Смилкова, Председател на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ)

Детелина Смилкова е председател на УС на БАУХ и вицепрезидент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Г-жа Смилкова е завършила УНСС – магистър по “Прогнозиране и планиране на икономическите системи”, и ТУ – магистър “Електроснабдяване и електроразпределение на промишлени предприятия”. Занимавала се е дълго време с частен бизнес, била е съветник на двама министри на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на “Капман Грийн Енерджи Фонд”.

- Г-жо Смилкова, какви са тенденциите в управлението на хора и променят ли се отговорностите на работодателите към техните служители?

- Едно от последните ни изследвания по темата, което проведохме съвместно с “Алфа Рисърч”, имаше за цел да открие връзката между предоставяните социални придобивки и продуктивността на служителите. Тенденциите в сферата са насочени към въвеждането на добри практики, свързани с грижата за здравето на служителите, тяхното личностно развитие и възможността да изразяват себе си. Оказва се, че голям процент от хората ползват редовни почивки в рамките на работния ден, други получават ваучери за храна и облекло или други. Рядко обаче се замисляме дали имаме осигурена вода на работното място. А тя е важна, за да сме здрави и продуктивни, тъй като дехидратацията може да причини главоболие, умора и други неразположения. Данните сочат, че едва 39% от служителите имат осигурена вода на работното място. Това означава, че преобладаваща част от работодателите в България не осигуряват вода на служителите си, което според нас е интересен факт. Осигуряването на вода в офиса е форма на ангажимент, израз на отговорност и грижа за здравето и тонуса на служителите. Например в САЩ работодателите са длъжни да осигуряват питейна вода на работното място. Това е един добър пример за модерен подход към създаването на комфорт в офиса.

- Защо според Вас това е важно?

- Защото по този начин работодателите могат да допринесат за една по-здравословна и приятна среда. Според данните, служителите, на които е осигурена вода, пият 22% повече вода на ден, което допринася за тяхната по-висока продуктивност и концентрация. Предоставянето на достъпна вода на работното място е малка, но ефективна стъпка за подобряване условията на труд и атмосферата в офиса.

- Как водата може да ни помогне да се справим със стреса на работното място?

- Често не се замисляме за ползите от водата или ни липсва достатъчно информация по темата, но плюсовете са многобройни. Аз например винаги държа на работното си място чаша с вода, защото, признавам си, понякога забравям да пия. Ежедневието ни е забързано, нямаме време, все тичаме занякъде. Срещи, ангажименти, графици... Не остава време за вода. А тя ни е жизненонеобходима, за да се чувстваме добре. Достатъчният прием на вода подобрява концентрацията, което води до по-високи професионални резултати. Освен това ни помага да имаме по-добро настроение, да сме здрави, да поддържаме оптимално тегло и да се радваме на живота всеки ден!