Емболизация на миомен възел през артерията на ръката с достъп от китката бе извършена в Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска” съвместно с Втора АГ болница “Шейново”.

“Жената е на 46 г. Тя е изписана след 3 дни, след няколко дни вече бе на работа и се чувства добре. Прегледът на 6-ия показа, че миомата е започнала да некротизира”, каза д-р Румен Велев, директор на болница “Шейново”.

Миомата била с размери 5,5 см на 5 см и с обем 30 куб. см.

“Емболизацията при миома се състои в запълване до определена степен на артериите, захранващи с кръв матката, със специални микрочастици. До прицелните съдове стигнахме чрез катетър през лявата китка. Този тип достъп е най-щадящ за пациентката и позволява много бързо възстановяване”, обясни доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника в Александровска болница, извършил емболизацията.

У нас това е първият случай на емболизация на маточни артерии с достъп през китката. В световен мащаб той се прилага отскоро заради специфичните изисквания към материалите. В този случай са нужни по-дълги катетри - по 150-180 см. Процедурата се извършва под ангиографски контрол, както интервенциите на коронарните, мозъчните артерии и др.

От артериите на матката се кръвоснабдяват и миомните възли. Чрез запушването им се спира захранването на миомата, тя некротизира, свива се и се резорбира постепенно. “Възелът намалява до нищожен размер след 3 до 6 месеца”, каза доц. Василев.

Миомите по принцип имат по-лошо кръвоснабдяване от това на матката и когато “глобалното захранване” се намали, се постига селективно елиминиране на възлите. Същевременно матката се съхранява, цикълът се запазва. Затова методът е подходящ и за жени, които няма да забременяват повече, и за такива, които планират майчинство. Във втория случай в артериите се поставят друг тип частици, които след определено време се резорбират и кръвоснабдяването на матката се възстановява напълно.

Диагностиката, наблюдението и терапията на миомите се извършват от гинеколозите. Те определят по медицински критерии дали миомният възел изисква наблюдение или лечение и какъв тип да бъде то.

“Миомите се срещат все по-често и на все по-млада възраст. За бялата раса честотата е 40-50%. Причините не са изяснени. Търси се връзка с естрогените в храните, генетично предразположение и др.”, обясни д-р Велев. Безсимптомните възри се наблюдават периодично, а при симптоми възлите подлежат на лечение. То зависи и от други фактори: възраст и желание за раждане на жената, редовен цикъл, тежест на симптомите.

Емболизацията е безоперативен метод за лечение на миоми, който до момента не се прилага рутинно у нас.

Д-р Румен Велев
Д-р Румен Велев