На здравословните храни незаслужено им е лепнат етикетът "безвкусни". Диета обаче не означава непременно варено пиле върху зелена салата без дресинг. Някои от най-апетитните ястия и храни, които само при споменаването им пълнят устата със слюнка, също помагат за намаляване на килограмите и подобряване на цялостното здравословно състояние. Така че и след празничното позакръгляне можете да пълните пазарската количка с вкусотии и да отслабвате. Как става това?

Чрез умен подбор всеки ден и включване на всички категории храни. Изненадващо е колко от изкушаващите продукти са полезни и може да доведат до регулиране на теглото без стрес и отслабване на имунната система. Примерите включват фаворити като пармезан, пържола, пуканки.

Пикантно

А какво по-пикантно от чили чушлетата. Капсаицинът е съставката в тях, която ускорява метаболизма. Присъства дори когато са леко задушени и добавени към пържоли или салати.

Пуканки

Пуканките имат лоша слава. Но всъщност не са табу по време на диета. При едно условие обаче - не става дума за мазните пликове, предлагани пред повечето киносалони, а за натурални. Една купичка не надвишава 30 калории. За вкус: поръсени с канела, с лют червен пипер или друга любима подправка.

Пармезан

Ммм, пармезан! Наситеният вкус на този вид твърдо пълномаслено сирене води по-оскъдна консумация - дори малко парче е достатъчно да овкуси порцията спагети. В 1 с.л. има едва 1 г мазнини и само 22 калории. Освен за паста глези небцето, настъргано и поръсено върху зеленчуци.

Бадеми

Една голяма сурова ядка съдържа само 7 калории и е заредена с протеини и полезните за сърцето мононенаситени мазнини. Тази мощна комбинация предпазва от колебания в нивата на кръвната захар, които провокират преяждане. Най-полезни са сурови, като междинна закуска или поръсени цели върху салата.

Авокадо

Плодът е великолепен източник на бавно усвоими мононенаситени мазнини. Процесът освобождава хормони, които спомагат за създаване на усещане за трайна ситост. Допринася за доброто състояние на организма и доставката на ценни вещества, в обичайни порции помага за отслабване. Вкусни са нарязани на ивици върху печен картоф, в гуакамоле или просто овкусени с лимон и чесън.

Зехтин

Той е природно средство срещу възпалителните процеси и увреждането на клетки, което спомага за развитието на хронични болести. Маслиновото олио е мононенаситена мазнина, която предпазва от натрупването на тлъстини около талията. Освен за класически дресинг за салата можем да го ползваме за отслабване дори в циганска баница върху черен хляб.

Яйца

Две големи яйца съдържат впечатляващите 12 г протеини - над 1/4 от минималните дневни нужди на организма. Проучване, публикувано в Международния журнал по затлъстяване, отчело, че жените на диета, които всеки ден включвали в закуската си по 1 яйце, отслабнали 2 пъти повече от контролната група. За отслабване са добри на очи върху препечена пълнозърнеста филийка или твърдо сварени като самостоятелна междинна закуска.

Кисело мляко и извара

Малко са храните, които могат да се съревновават с киселото мляко и изварата по отношение на диетични протеини. Освен самостоятелно са полезни и като нискокалоричен десерт с топинг от мед например или като заместител на майонези и сосове.

Киноа

Хрупкавите малки зрънца са истинска протеинова мина - около 8 г на чаша, и засищат задълго. Първенци са и по магнезий - елемент, който подобрява съня и работата на мускулите. Как да се яде? Сварена за закуска, като гарнитура или алтернатива на ориз и паста.

Телешко

Тънко парче нетлъсто говеждо/телешко месо - дори и в хамбургер, може да помогне за вталяването. Експертите го обясняват със свойството на протеините да поддържат мускулната маса - косвен фактор за по-мощно изгаряне на калории. Австралийски учени отчетоха наскоро, че жени, които консумират 6 пъти седмично по малко червено месо, губят 25% повече тегло при дета. Добър избор е комбинация с доматен сос.

Свинско

Учени от университета в Индиана установили, че 85 г нетлъсто свинско на вечеря спасява от мъчителен глад преди лягане. Порцията дава 22 г протеини в само 125 калории. Количеството изглежда най-приемливо под формата на печени кюфтета или кюфтенца в чили сос.

Сьомга

Сьомгата е вкусна, но се брои и за суперхрана заради разточителната доза омега-3 мазнини. Те са важни за мозъка, сърцето и моделирането на тялото.

Сардини

Пренебрегваме ги заради солената цена. Но не е нужно голямо количество - само една може да осигури 1/2 от нужните за деня белтъчини. Като бонус - добро количество омега-3 и витамин D.

Ябълки

Средно голям плод върви в комплект с 4 г фибри. Затова не е изненадващо, че хапването на ябълка половин час преди основно хранене води до приема на 15% по малко калории.

Овесени ядки

Най-засищаща опция за закуска. Бавните въглехидрати в тях са добри, защото поддържат нивото на кръвната захар стабилни и не позволяват колебания, които водят да желанието "да изям слон".


В сладката, но диетична класация сп. "Ол ю" включва и други вкусни неща:

Черен боб 

"Черните перли" имат завидно количество белтъчини, много фибри и сложни въглехидрати. Улесняват ходенето до тоалетна, а с това - и бърз метаболизъм. Съдържат и важни антиоксиданти, заради което диетолозите го препоръчват горещо. Най-диетичен е бобът на салата с лук и люти чушки или със зеленчуци.

Леща

Източник е на водоразтворими фибри, които "привличат" лошия холестерол и го извеждат от организма. Множество проучвания потвърждават мощната сила на тези влакнини за отслабването. 1 порция доставя цялото необходимо количество за деня фолиева киселина, която се смята и за защита от рак на гърдата.

Сред вкусните храни, от които отслабваме, ако не прекаляваме с порцията, са още: тиквените семки, боровинките, нарът, черешите, грейпфрутът, клементините.