През последните години се наблюдава рязко увеличаване на онкологичните заболявания у нас, като новозаболелите за една година са 34 хиляди души. Това съобщи доц. д-р Галина Куртева, националният консултант по медицинска онкология/химиотерапия, на пресконференция по повод Световния ден за борба с рака , който е утре.

„През 1992 година числото на новооткритите ракови заболявания у нас е било 26 хиляди за година", отбеляза доц. д-р Куртева. Тя призова обществото да приема онкологичните заболявания като национален проблем.

Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, заяви, че у нас процесът на развиване на антираковата политиката не е спирал. В България трябва да има такава безсрочна кампания срещу онкологичните заболявания. Пример за подобна кампания е програмата „Виктория", която осигурява рехабилитация за жени след операция на рака на гърдата. Тя е национална програма и ще се покрива със средства от министерството, посочи Адърска. Като пример за добра антиракова политика Евгения Адърска посочи и стандарта за немедицинска грижа, който поставя мястото на психолога при грижата за пациентите, болни от рак. Светът има нужда да му напомня, че тази болест съществува и тя изисква определено отношение, за да се превърне от лична драма в национален проблем, коментира още експертът.