Черната водна Змия заменя Водния Дракон на 10 февруари 2013 г. според китайския хороскоп. Нейната година се свързва с крепко здраве, чувственост и бизнес успехи за енергичните и находчиви хора. Змията символизира мъдрост и динамизъм. В някои източници за 2013 г. я наричат и Виолетова Змия.

Доминиращата стихия е водата, както и през миналата година.

Змията е 6-а поред в 12-годишния цикъл на китайските знаци. Годината й ще приключи на 31 януари 2014 г. Най-голям късмет през нея ще имат родените под знака на Змията и съвместимите с нея Вол и Петел. На всички знаци тя ще донесе вътрешно израстване, духовност и откриване на скритото значение на нещата.

Обикновено нейните години са страшни, драматични, дестабилизиращи и могат да променят хода на историята.

Големи световни събития са свързани със Змията - революцията в Русия, падането на Берлинската стена, краят на студената война, атаката по кулите близнаци и Пентагона, бунтове, скандали, които носят сериозни последици и могат да разтърсят някоя страна, регион или къща.

Змията, чието китайско име е ши, носи забавяне и закъснения. Нужни са изключителна предпазливост и преценка, преди да се вземе решение, като се изчислят внимателно и последствията. Змиите не са смятани за зли създания в китайската философия. Свързват ги с дълъг живот, закрила и добър късмет. Тъй като менят кожата си, са символ на възраждане.

Годината на Змията е пълна с мистерии. От Райската градина до Хари Потър змиите винаги са олицетворявали секретност, мъдрост и предателство Пазете се от нещата, които не се виждат непосредствено. Китайските змии са пазачи на съкровища. Ако търсите скъпоценности, като например ключовете на колата, и не можете да ги намерите, огледайте се пак. По-близо са, отколкото си мислите. Толкова близо, че ако е змия, ще ви клъвне. В същото време това ще бъде и година на голям напредък, на велики дела, преодоляване на трудни ситуации и проблеми. Ще са необходими нововъведения и нови начини за работа и живот. В години на Змията са създадени CD-то, HD телевизорът, изкуственият черен дроб, първият имплант за сърце, ДНК е била открита...

2013-а ще даде възможност на неправителствени организации и големи компании да предоставят медицинска и хуманитарна помощ на нуждаещи се страни. Ще се появят нови стилове в модата, прическите и архитектурата, нови технологии. Америка ще страда от природни бедствия.

Подземната активност се повишава с тайни сделки, а сивата икономика ще процъфтява. Ще има експлозии, катаклизми, революции или катастрофални събития. Вулканичната активност и земетресенията продължават, придружени с гръм и увиване. Циклони, торнада и наводнения ще създават проблеми. Годината ще бъде и много дъждовна.

Годината на Змията ще донесе мъдрост, справедливи решения и успех на онези, които се занимават с интелектуален труд. На романтиците звездите обещават късмет, ако са сериозни в любовта и отношенията. Годината е особено добра за сключване на брак. Експерти съветват да се пазите от големи харчове. Змията не обича прахосниците.
Годините й са непредсказуеми и носят внезапни бедствия. Очаква се обаче 2013-а да бъде по-спокойна от 2012 г. Светът най-накрая ще започне да се възстановява от икономическата криза.

Китайският зодиак е сложна система, свързана с лунния календар и използвана от хилядолетия. Изработена е по време на династията Чжоу (1046-256 г. пр.Хр.). 12-годишният цикъл с животински знаци е създаден от наблюдения на Юпитер. Следвайки орбитата на планетата около Слънцето, китайските астрономи разделили небесния кръг на 12 сектора и го закръглили на 12 години (от 11,86).

Животните, които представляват знаците, са взети от древни приказки. Едната от тях е, че всички твари били поканени на пиршество от Буда и първите дванадесет, които се явили, получили почетно място в календара. 12-те зодиакални знака са наричани Дванадесетте земни стълба.

В китайския календар съществуват пет елемента: метал, вода, дърво, огън и земя. Всеки един от тях има ин и ян енергия и така се образуват общо десет елемента (ян метал, ин метал, ян вода, ин вода и т.н.). Те са известни като десетте небесни стълба и си взаимодействат с 12-те земни стълба, като в резултат се получава 60-годишен цикъл. Той започва с Годината на Дървения Плъх Ян, следват Годината на Дървения Вол Ин, на Огнения Тигър Ян, на Огнения Заек Ин и т.н., докато всички елементи се комбинират с всички животни. Годините, които завършват на четно число, са ян, а на нечетно - ин.

Китайски хороскоп в Годината на Змията - ГЛИГАН

Китайски хороскоп в Годината на Змията - КУЧЕ

Китайски хороскоп в Годината на Змията - ПЕТЕЛ

Китайски хороскоп в Годината на Змията - МАЙМУНА