Стречинг, йога и пилатес ще добавят няколко действителни сантиметра и няколко от визуалния ефект на новите ви стегнати мускули

Eдва ли има жена, която да не въздиша по безкрайно дългите крака на топмоделите. Днес естетичната медицина не знае граници и вече се правят операции за удължаване на крайниците. Но това все още е само в плановете на световните звезди. Има обаче още един начин да се удължат краката - с фитнес. Е, няма да ги увеличите с педя, но пък няколко сантиметра са си нещо. Кой ти ги дава!

В интернет ще откриете сайтове, които рекламират фитнес програми за удължаване на краката с 5 см. Това се постигало по следния начин: започвате тренировката си с високоинтензивно натоварване на краката, а след това правите разтягане. Според специалистите ударното натоварване в началото подпомага появата на микропукнатини в костите, а разтягането след това ги удължава. Този метод е доста съмнителен, но е доказано, че втората му част - стречингът, наистина осигурява 2-3 сантиметра по-дълги крака. Тайната е проста: при редовно разтягане мускулните влакна работят надлъжно и карат бедрата да поддържат тонус непрекъснато, без да се отпускат.


Избор на програма
Разтягането е най-добрият избор, ако сте си поставили за цел да удължите краката си. При това ползата от него ще е в няколко направления - ще подмлади ставите ви, ще направи мускулите по-издължени и елегантни, ще стегне цялата ви фигура и за капак - ще ви предпази от мускулна треска и травми. Разтягането е два вида - динамично и статично. Включвайте и двата начина в програмата си. При динамичното правите махове с краката във всички посоки и така загрявате ставите и мускулите. След това задържате в крайните положения за около 15-20 секунди, но не по-малко от 10. Това е статичното разтягане. Редовната работа за поддържане на подвижността на гръбначния стълб също ви позволява да пораснете, особено ако сте под 22 години. Изпълнявайте упражненията за разтягане 3-5 пъти в седмицата поне 15-20 минути.

Йога и пилатес повишават тонуса на ставите и връзките на краката. При това упражненията (или асаните) за бедра с продължителна фиксация в крайната точка на движението правят дупето по-стегнато и повдигнато. Това води до визуално удължаване на краката.

Източните бойни спортове добре "сушат" мускулите на краката, укрепват прасците и изглаждат целулита. Благодарение на резките бързи движения от карате и кикбокс краката стават по-силни.

Упражнения
1. Седнете на пода и разтворете опънати крака встрани. Наведете се първо към десния крак, след това по средата и накрая към левия крак. Старайте се да докоснете коленете с гърди. Изпълнявайте в продължение на 5 мин.
2. Стъпете на праг или на дебела книга само с пръстите. Подпрете се с ръце за стабилна опора. Повдигнете се на пръсти, а след това се опитайте да докоснете с пети пода. Изпълнявайте в продължение на 3 минути.
3. Поставете на глезените си тежести по 0,5 кг. Правете последователно махове с краката напред (все едно се опитвате на ритнете някого) 3 мин. Отдъхнете и повторете упражнението.

Вестник "Всичко за семейството"

Снимка: Всичко за семейството
Снимка: Всичко за семейството