Перничанка на 28 години е починала от анорексия, съобщи вестник „Вяра", позовавйки се на нейни приятели.

Преди смъртта си младата жена тежала едва около 20 кг. Била докарана в болница в понеделник миналата седмица в тежко състояние. Малко по-късно изпаднала в кома и починала.

Проблемите на момичето започнали преди няколко години. Заради относително пълната си фигура то решило да отслабва и започнало строга диета. Така свалило доста от наднорменото си тегло. Когато влязло в перфектните мерки, не спряло с гладуването, а продължило. Така постепенно развило анорексия.

„Видях я преди няколко месеца, стоеше на спирката. Не можах да я позная в първия момент. Чудех се кое е това момиче, което ме поздрави", разказва неин познат.
„Анорексията е психически проблем. Повечето пациентки се виждат дебели и не разбират, че всъщност са измършавели. Лечението е много бавно и често не дава желания ефект", поясниха медици.

Неподходящите диети, рекламирани по всички възможни начини, също водят до тежко увреждане на здравето. Миналата година в Перник лекарите едва спасиха от смърт момиче, отслабвало с диетата на Дюкан, още 5-6 са лекувани в болницата след прилагане на тежката диета за отслабване. Проблемът бил не толкова в диетата, а от неправилното й прилагане.

Жените и мъжете, които я прилагали, не приемали достатъчно вода, за да изхвърлят натрупаните белтъчини от организма си. Това водело до остра бъбречна недостатъчност и тежки алергични прояви.

Диетата на Дюкан в първата си фаза предвижда „атакуващ етап", в който се предизвиква ударна протеинова консумация - дисбаланс, който много диетолози считат за опасен. Въпреки това тя се превърна в световен феномен благодарение на отличните резултати, които е дала при знаменитости като Кейт Мидълтън, Жизел Бюндхен, Дженифър Лопес и др.

„Децата ни искат да подражават на манекенките, актрисите и певиците, без да осъзнават, че отслабването с най-различни рекламирани диети води до увреждане на здравето. Проблемът е много сериозен и родителите трябва да внимават и наблюдават децата си, защото анорексията, уловена само в началния стадий, може да бъде излекувана", съветва майка на пораснало момиче.