Д-р Фиона Кърк е английски диетолог, автор на два бестселъра, в които разработва революционните си програми за отслабване. Тя изучава старателно факторите, които водят до неуспех и карат хората да зарежат диетата. Оказва се, че мнозина са разочаровани, когато през първата седмица от гладуването постигат съвсем незначителни резултати, трябва да купуват скъпи продукти или непрекъснато броят калории. Така д-р Кърк стига до извода, че ефективната диета трябва да бъде гъвкава - лесно да се вписва в обичайния ни начин на живот, да включва прости сезонни продукти и да гарантира бърз резултат. И съставя своя програма, която гарантира 5 кг по-малко за 14 дни.
Основни принципи
Яжте на всеки 2-3 часа, за да не изпитвате чувство на глад.
Изключете от менюто си въглехидратните продукти с бял цвят и обработените мазнини: захар, бял хляб, рафинирано олио.
Спазвайте стриктно графика. Яжте плодове и пийте плодови сокове до 11,30 ч. и винаги отделно от други продукти. Така се усвояват по-лесно. След 18 ч. не приемайте въглехидратни продукти.
Яжте до засищане. За целта е достатъчно да изядете на вечеря 3 нискокалорични зеленчука или голяма порция салата без подправки, а всеки ден - по 2-3 порции, източници на немазни белтъчини: извара, кисело мляко, постно телешко или птиче месо. Трябва да включвате в менюто си и добри мазнини - авокадо и орехи.

Примерно меню
1-и ден
Закуска: 40 г мюсли, чаша нискомаслено мляко и кафе.
10 ч.: банан или круша.
Обяд: зеленчукова супа и порция салата без подправки, но със сирене.
16 ч.: варено яйце или парче месо.
Вечеря: порция печена сьомга и салата от листни зеленчуци.
2-и ден
Закуска: салата от ябълка и банан, подправена с кисело мляко, чаша чай или кафе без захар.
10 ч.: 30 г сушени плодове.
Обяд: картофена супа и зеленчукова салата с пиле без майонезен дресинг.
16 ч.: блокче мюсли без захар.
Вечеря: половин парче варени пилешки гърди и салата от зеле и краставици, подправена с оцет и зехтин.
3-и ден
Закуска: сварено във вода жито, 30 г стафиди и чашка кафе.
10 ч.: портокал или ябълка.
Обяд: пилешка или телешка супа (без картофи), салата от домати и краставици без мазнина, парченце варено телешко или свинско.
16 ч.: ръжено сухарче и чай.
Вечеря: 100 г сварено пилешко филе и салата от спанак.
4-и ден
Закуска: сварен кафяв ориз, 30 г сушени кайсии и чаша чай или кафе без захар.
10 ч.: голяма круша.
Обяд: чаша пилешки бульон, всякакви задушени с вода и малко масло зеленчуци, 150 г варени скариди.
16 ч.: 30 г безсолни ядки.
Вечеря: нискомаслена извара със салата от спанак и рукола, подправена с кисело мляко.
5-и ден
Закуска: плод по избор, блокче мюсли без захар и чаша чай.
10 ч.: ябълка.
Обяд: супа от царевица и салата от зеле, подправена със зехтин.
16 ч.: ръжено сухарче с чай.
Вечеря: печена риба с лимон и салата от домати без подправки.

Революционната програма на английският диетолог
Фиона Кърк обещава трайно намаляване на теглото