Паталия и Павел са се влюбили от пръв поглед. Той е възхитен от външността, амбициозността и енергичността Френският психолог Венсан Видал отговаря на въпросите, които двойките в подобно положение най-често си задават. Дава им и съвети и как да получат възможно най-голямо удовлетворение от нестандартната си връзка.

Нормално ли е?
Да, няма нищо необичайно в това възрастен мъж да бъде привлечен от млада жена. Така и той се подмадява. А пък представителките на нежния пол открай време търсят стабилна опора.
От Холивуд тръгна противоположната мода - възрастни жени да съжителстват с много по-млади от тях мъже. И това не е патология, убеден е Венсан Видал. Младоците откриват у партньорките си мъдрост и сексуален опит, които липсват на връстничките им. А възрастните жени нямат нищо против да заемат лидерската позиция в семейството.

Предимствата
Когато партньорите са със значителна разлика във възрастта, те постоянно се изненадват с действията и разсъжденията си, всеки има на какво да научи от другия. По-зрелият предпазва младия от някои грешки. Той пък е по-ентусиазиран и енергичен, което не е без значение в секса и в поддържането на домакинството.

Недостатъците
Най-опасното в случая е по-възрастният партньор да не обсеби по-младия и напълно да го подчини. Няма смисъл постоянно да изтъква по-значимия си житейски опит. Недопустимо е и да наставлява патрньора или да го/я кара постоянно да живее в ритъма на по-възрастното поколение. Вечното даване на съвети е приоритет на родителите, не на любовния партньор. А по-възрастният в двойката не би трябвало да допуска другият да го възприема като заместител на майка си или баща си.
За да запазите хармоничните си отношения, се постарайте да не вършите всичко заедно. Няма нищо лошо младата жена от време на време да ходи по заведения с бившите си съученички. Добре е и възрастният господин да се вижда с връстниците си. Не е нужно другият да тича по петите му. В противен случай единият от вас ще се изнерви, другият ще се изтощи и разликата във възрастта ви ще стане още по-осезаема. Ако се обичате, си вярвайте и уважавайте различията си.
Надсмейте се над предразсъдъците

Неминуемо ще изпадате в доста неловки ситуации. Вместо да се ядосвате, ги приемайте със смях. Ако сте значително по-млада от мъжа си, когато разхождате бебето си, останалите майки ще ви питат дали дядото ви помага. Вместо да се впускате в просторни обяснения, просто кажете: "Той не му е дядо, а татко. Най-щастливият татко на света, защото, за разлика от младите си събратя, има време да се грижи за детето си". В случай че жената е по-възрастната, не е изключено някой ваш далечен познат да изпусне думите: "Майка ти е изключително елегантна.". Вместо да се вбесявате, кажете: "И майка ми е много красива дама. Но жена ми е ненадмината. Харесвам зрелостта и класата Опасност: роднини и приятели

Доста вероятно е близките ви и старите ви приятели да не приемат новия ви партньор. Онези, които истински държат на вас, би трябвало все пак да проя-вят нужното уважение към мъжа или жената, с които споделяте живота си. Останалите явно не са ви били чак толкова близки. Въпреки всичко давайте по едно ухо към критиките им. Понякога човек е толкова заслепен от любовта, че не забелязва очевидните недостатъци на избраника си.

Приобщете порасналите деца
Обикновено по-възрастният партньор има деца от друга връзка. И тъй като вече са големи, те не си държат езика зад зъбите. Неизбежно просъскват: "Как можа да си вземеш мъж/жена на моята възраст?".
По-младият ще трябва да понесе първоначалните им нападки. Следващата му задача е постепенно да ги "опитоми". Няма да е кой знае колко трудно, именно защото сте почти на една и съща възраст. Идете заедно на кино, театър или разходка. Не взимайте майка им/баща им, за да можете пълноценно да общувате.
В никакъв случай не се опитвайте да изместите истинската майка или баща на порасналите синове и дъщери. Дръжте се с тях като приятел/ка, никога като родител.