Под каква форма е най-полезен за здравето цветът от бъз? Оказва ли влияние върху потентността и апетита сиропът от цвят, как да се приготвя за най-добър ефект, трябва ли да се стерилизира и губи ли си качествата при това? Има ли някакви ограничения за приемането му?

Стоянов, 48 г.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на тел. 02 942 25 62 или чрез имейл [email protected]

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Д-р Людмила Емилова

Известно е, че бъзът има високо съдържание на витамин С и е силно природно средство против грип и простуда. Заедно с черната и червената боровинка плодовете на бъза са между основните източници на антиоксиданти и съдържат още аминокиселини, каротини, танин и витамини. Според изследвания на медицинския център на университета в Мериленд бъзът е може би най-старата използвана и позната на човека билка, култивирана с цел прилагане като лечебно средство. В същото време пред учените стоят още въпроси по отношение на ефектите и влиянието на това растение върху човешкия организъм. Откриващите се в суровите неузрели плодове вещества самбуцин и самбунигрин може да предизвикат гадене и повръщане. Най-вероятно това е причината за разпространената препоръка бъзът да се избягва от бременни и кърмещи жени, както и от малки деца.

Освен антиоксиданти той съдържа и фитохимикали, които унищожават свободните радикали. В бъза има още и витамини А, B1, B2 и B3. Повлиява благотворно функциите на черния дроб. А чаят от бъз изключително много спомага за успокояване на нервната система.

У нас растат три вида бъз, като най-популярен е черният. Популярно е определението на великия български лечител Петър Димков, че това е най-силната по въздействие българска билка. Известно е сравнението на бъза с жен-шена, както и легендарните твърдения, че българските богомили, известни в цяла Европа и като лечители, винаги носели в торбите си чесън и стрит цвят от бъз като чудодейни средства. Народните наблюдения показват, че птичите ята събират сили и енергия преди дълъг полет, като кълват зрънцата на черния бъз.

В природната медицина се използват всички части на растението и това става в различни сезони. В началото на лятото се събира бъзовият цвят, който може да се изсуши и да се ползва на цели съцветия или смлян. В цветовете има гликозиди, етерични масла, много витамин С, смолисти вещества, органични киселини и др.

Най-често се ползва чаят от цветове на бъз. Той е популярно средство за възстановяване на гласа след упорито пресипване. Ползва се за сваляне на температурата и предизвикване на изпотяване при настинка. Има данни, че е полезен при исхемична болест на сърцето. Може да се консумира и студен, като прибавим мед и лимон.

При тахикардия (ускорена сърдечна дейност) народната медицина препоръчва наред с другите билкови смеси дневната доза вода да се заменя със запарка на равни части - по 1 супена лъжица, бъз и лайка, залети за час с половин литър вряща вода.

Цветовете са полезни при лечение на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, поява на кръв в урината, в тази връзка е и влиянието им за подобряване на потентността.

Разпространени са много рецепти за приготвяне на сироп от цветовете на бъз. При всички обаче се ползва голямо количество бяла захар, която е вредна. Ето моята изпитана рецепта - към 12 цвята се прибавя литър вода, 1 пакетче лимонтузу и сместа престоява 24 часа на хладно. Прецежда се и се прибавя 1 компотен буркан мед и се разбърква до пълно разтваряне на меда. Налива се в стъклени бутилки и се съхранява в хладилник. При консумация се разрежда с желаното количество вода.

Предлагам ви и една лятна рецепта за настъпващите горещини - здравословен сладолед от ябълка и замразени плодчета бъз.

280 мл сок от прясно изцедена ябълка и 2 супени лъжици плодчета от бъз разбийте (с миксер или блендер) и ги разделете в 4 малки съда от по 80 мл. Сложете по средата на течността дървена клечка и оставете във фризера за 4-6 часа. Резултатът е разхлаждащ и здравословен десерт, който може да наречете “Полезна изненада”.

Д-р Таня Мороховец

Черният бъз е безценно растение. В литературата често се нарича “най-силната българска билка”.

Лечебно въздействие имат всички нейни части. Плодовете са богати на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали. Съдържат много пектин и целулоза, което помага за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Ако плодовете се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват. Богати са и на минерали и микроелементи.

В народната медицина билката се употребява при импотентност, хемороиди, подагра, високо кръвно налягане, отоци, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, копривна треска, задух, затлъстяване, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица, хрема, ангина, пресипнал глас.

Бъзът вече цъфти в равните, по високите места пикът обикновено е през юни. Бере се, докато е в силата си, преди да започне да прецъфтява. Суши се на сенчесто и проветриво място. След излизането на влагата цветът се оронва от дръжките - получава се бяло-жълт прашец със специфичен аромат. Как да приготвите отвара:

Две чаени лъжички цветовесе заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 минути, след което се прецежда и се пие на глътки. Или 2 супени лъжици цвят се слагат в 500 мл вода. Когато водата заври, цветът се държи 5 минути, след което чаят се прецежда. Пие се по една чаша преди ядене 4 пъти дневно.

През последните години стана много популярно приготвянето на воден извлек и сироп от цветовете. 15 съцветия се накисват в три литра вода за една вечер, течността се прецежда и се пие затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.

Листата се берат също през май-юни. Изсушават се на сенчесто и проветриво място. За чаша чай се предвиждат по няколко листа. Отварата притежава слабително действие, подходяща е при чест, не особено упорит запек. Може да се пие всеки ден. Освен това действа потогонно, облекчава уринирането, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.

Кори - съдържат силно активиращи вещества. Вземат се рано напролет, при раззеленяването, сушат се на сенчесто и проветриво място. В зависимост от дебелината на корите се нарязват още неизсушени на малки парчета. Накисват се за 24 часа във вода, а след това се приготвя отвара. Доза - 20 г кори в 500 мл вода врят в продължение на 10 минути. Прецежда се и се пие по една малка чаша на ден.

Корени - съдържат антиканцерогенни вещества. Вадят се наесен, измиват се добре, сушат се, нарязани по дължина или на тънки колелца. Използват се и за бани против гъбички на ноктите.

Плод - това е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно противораково действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна - те са токсични!

Плодът се измива добре. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в голям буркан ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на буркана, като се завършва със захар. Оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация.

Препоръчва се сиропът да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца - по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия.

Гл. асистент д-р Мария Николова

Цветовете и плодовете на черния (а не дивия бъз) се използват за медицински цели от стотици години.

През последните 60 г. са проведени над 800 изследвания. Бъзът се причислява към групата на суперплодовете.

Проучванията показват вероятни ползи при консумацията на плодовете и цветовете на бъза за контрол на телесното тегло, имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект, противовирусен ефект, антиракова активност и в подкрепа на сърдечносъдовата система.

Бъзът е наричан от индианците “природна аптека” заради високото съдържание на биологично активни вещества.

Цветовете са изключително богати на антиоксиданти - витамин С, провитамин А, В1, В2, В3, фитохимикали - бетулин, флавоноиди, кверцетин, рутин. От тях могат да се приготвят отвара или сок. Имат ободряващо и стимулиращо действие. Консумират се сурови или под формата на извлек, запарка, чай, сок или сироп.

Популярна домашна рецепта за сок от бъз: 25 цвята, 2 нарязани лимона, 1 пакетче лимонтузу, 2 л вода, захар на вкус. Сместа престоява 24 ч на тъмно и хладно. Консумира се охладена.

В случай че желаете да се наслаждавате на напитката и през зимата, се затваря в подходящ съд и се стерилизира за 15 минути.

Проучвания показват ефекти за облекчаване на симптомите на настинка и грип (висока температура, главоболие, замаяност, зачервено гърло, кашлица), синузити от бактериален произход, бронхити. Смята се че намалява нивата на лошия холестерол. Има ефекти и за редукция на телесно тегло, дължащо се най-вече на отводняващия му ефект - усилва диурезата и е полезно допълнително средство при детоксикиране на организма.