Проф. д-р Нина Гочева е началник на Клиника по кардиология и интензивна терапия към Националната кардиологична болница. Има специалности вътрешни болести, кардиоревматология и здравен мениджмънт. Специализирала е кардиология в Университетската болница "БРУСЕ" в Париж, Университет "Мария и Пиер Кюри", и кардиология и интраоперативна ехокардиография в Япония, Университетска болница "САЙТАМА".

Според световната статистика поне един милиард хора имат артериално налягане над нормите за възрастта, като при по-голяма част от тях артериалната хипертония съпровожда сериозни допълнителни клинични ситуации. Хипертонията е основен рисков фактор за ускорено развитие на атеросклероза - процес, свързан със сърдечно-съдови усложнения, отговорни за повече от една трета от смъртните случаи по цял свят, каза проф. д-р Нина Гочева по време на състоялия се в София симпозиум "Важността от контрола на пациентите с добавен сърдечно-съдов риск и сърдечно-съдова протекция".
Сърдечно-съдовата смъртност и специално връзката с артериалната хипертония са във фокуса на вниманието на най-големите световни изследователски институции, тъй като през 2025 г. се очаква поне 1,56 милиарда възрастни да живеят с хипертония. Същевременно принципите и документите на Европейското кардиологично дружество изтъкват, че всеки пациент се нуждае от индивидуално лечение, съобразено с конкретното ниво на сърдечно-съдовия риск и постигане на конкретни таргетни стойности на артериалното налягане. С други думи, няма общовалидни стойности, които да се препоръчват на всички.


Клинични изследвания доказват, че повече от 70-80% от лекуваните хипертоници трябва да получават повече от един медикамент за постигане прицелните стойности на артериалното налягане. При това колкото по-рано започнат да ги вземат, толкова по-добре. Ранната комбинирана терапия се смята за добра възможност за постигането на ефективен и бърз контрол на кръвното налягане, подчертава проф. Гочева.
По принцип концепцията за комбинирана терапия не е нова, тя се дискутира още откакто хипертонията е установена като специфична клинична ситуация, която влияе върху сърдечно-съдовия риск. Всяко едно от големите проучвания при пациенти с артериална хипертония се фокусира и върху ефекта от терапията с комбинация от медикаменти. "В резултат на това, което се получава в живия живот и в клиничните изследвания, можем да формулираме индикациите за комбинирано лечение - казва проф. Гочева. - Първата и най-важна група от тези фактори е установяване на по-бърз контрол на артериалното налягане и преодоляване на лечебно решение, което е неадекватно с монотерапия."

Как да се избере най-подходящата комбинация? Компонентите трябва да действат по допълващи се механизми и чрез различни физиологични вериги, тъй като артериалната хипертония е мултифакторно заболяване, което има разнообразни патогенетични вериги в себе си, обяснява кардиоложката. Понижаването на артериалното налягане непременно трябва да е по-голямо в сравнение с това, което дава използването на компонентите самостоятелно. Честотата на страничните ефекти да намалява или поне да не се увеличава. Комбинацията да е ефективна при един прием и да осъществява протекция на прицелните органи.

Когато медикаменти с положителен ефект се комбинират неподходящо, при неподходящ контингент от пациенти може да се постигне обратен ефект. При последни проучвания е доказано, че една такава комбинация най-неочаквано, въпреки всички положителни на теория очаквания, в крайна сметка е постигнала по-висока смъртност при пациенти със захарен диабет.

Независимо че в някои случаи може да се постигне по-добър контрол на артериалното налягане, трябва да се има предвид, че комбинираното лечение може да не повлиява първичния инсулт в по-голяма степен в сравнение с монотерапията или да не предизвика например нарастване на албуминурията, но същевременно да уврежда бъбречната функция, предупреждава проф. Гочева.

При всички положения фиксираната комбинация се предпочита от пациентите пред комбинирането на няколко отделни медикамента и улеснява лечението им. Тези съображения са залегнали в научните доклади на европейски, американски и азиатски медицински дружества и в лечебните алгоритми на хипертонията. Тези алгоритми предвиждат на първия етап да се дава средство за понижаване на кръвното налягане плюс диуретик, но при повечето пациенти се изисква директно стартиране с комбинация от два антихипертензивни медикамента. По подобен начин е конструиран и лечебният алгоритъм за лечение на артериалната хипертония на Европейското кардиологично дружество. Индикациите, които са посочени за стартиране на комбинация от медикаменти, са значително повишаване на артериалното налягане и наличие на висок сърдечно-съдов риск. Според американските кардиолози комбинирано лечение започва тогава, когато е необходимо да се постигнат таргетни стойности на артериалното налягане. Най-вече, комбинираната терапия се приема безрезервно, когато трябва да се понижат стойностите с повече от 20, респективно 10 мм живачен стълб. То трябва да включва приемлива комбинация на поне два медикамента и да стартира още в първа фаза на артериалната хипертония, за да се избегнат страничните ефекти на монотерапията.

Нарастват данните, че ефективният контрол на артериалното налягане може да се постигне само чрез въвеждане на комбинирано лечение с поне две медикаментозни средства, обобщава проф. Гочева. То определено има предимства специално при пациенти с висок сърдечно-съдов риск, при които постигането на раннен контрол на налягането е задължителен.

Славяна МАНОЛОВА, "Жълт Труд"

Проф. д-р Нина ГОЧЕВА
Проф. д-р Нина ГОЧЕВА