Отдавна се занимавате с фитнес и вече можете да се похвалите със стройни бедра, стегнато дупе и релефни ръце. Само коремът си остава издут и въобще не иска да се стегне, да се покрие с релефни плочки. Защо се случва това?


Талията е визуалният център на женското тяло. Затова и най-малкият излишък по нея е в състояние да развали цялостния вид на фигурата. Но стегнатата коремна преса не е въпрос само на естетика. Тя образува своеобразен корсет, който поддържа правилното положение на вътрешните органи. За съжаление това е частта от тялото, която най-трудно се поддава на промени. Ако знаете какви са причините, ще ви е по-лесно да си изградите правилна стратегия и тактика за преодоляването им.


1. Природата си знае работата
Защо е толкова трудно? Преди всичко правите коремни мускули, които оформят фронталната част на корема, са активни само от гърдите до пъпа. По-надолу те стават тънки и слаби, с голямо съдържание на съединителни влакна и практически не подлежат на стягане. Природата е предвидила правите мускули на женският корем да бъдат едновременно здрави и еластични, за да могат да износят плода.


2. Ниска чувствителност на мускулите
За да защити жените от ежемесечните болки, мозъкът отслабва връзката на тази зона с централната нервна система. Затова тренировката на пресата става сложна задача и изисква допълнителни усилия. Накрая още един фактор - мускулите на пресата бързо възстановяват, затова резултатите дори от най-интензивните тренировки може да се размият за съвсем кратко време. Достатъчно е да спрете тренировките дори за месец-два и идеалната форма си отива. А ако добавим и нарушения в диетата... Именно липсата на активност и неправилното хранене са най-честите причини за подут корем при слаби жени. Но всичко това е поправимо. Ограничения в храненето ще изчистят излишните мазнини, а упражнения поне 3-4 пъти в седмицата ще стегнат пресата.


3. Неправилна стойка
По принцип мускулите на пресата са съкратени и дори смачкани. Затова по време на тренировка коремът и гърбът се стараят да се заздравят паралелно с упражнения, които връщат правилния наклон на таза, разтворят гръдната клетка, изправят лопатките, като по този начин разтягат коремните мускули. Най-ефикасни в това отношение са тренировките по йога.


4. Отпечатъкът на възрастта
Колкото по-големи ставаме, толкова по-бързо се забавя обмяната на веществата, намалява количеството на хормона на растежа, а с него и броят на мускулните влакна, отговарящи за тяхната сила. На всеки 10 години жената губи средно по 1,5 кг мускулна маса. За да остане пресата стегната, са нужни повече повторения на обичайните упражнения за корем. Но трябва да се знае и че с възрастта процесът на възстановяване след тренировка също се забавя, затова не прекалявайте с натоварването. А дневната норма на калориите след 35 години намалява с 400 и е в рамките на 1500-1700.


5. Бременността променя тялото завинаги
По време на бременността мускулите на корема сериозно се променят от силното разтягане. След раждането не се свиват веднага. Ако не подкрепите процеса с тренировки (но не преди да се посъветвате с гинеколог), те така и не възвръщат първоначалната си форма.

Страницата подготви: ПEПА ЙОРДАНОВА, Всичко за семейството