Ако сте решили да се отоплявате на климатик през зимата, най-простото решение е да поставите по един във всяка стая, като при това най-добре да е инверторен и да е сплит система. На английската дума "сплит" означава разделено, разцепено, което ще рече, че климатикът се състои от два блока, външен и вътрешен, свързани със съответна комуникация. Сплит системите са най-популярните климатици. Вътрешните им тела, освен стенни, могат да бъдат подови, таванни, колонни и скрити в окачен таван (канални или касетъчни). Разновидност на сплит системите са мултисплит системите, при които на едно външно тяло могат да се включат две и повече вътрешни тела.


Повечето хора смятат, че инверторите са климатици, които могат да преобръщат режима си на работа от "топло" на "студено", което изобщо не е вярно. Инверторните сплит системи автоматично регулират мощността си за разлика от обикновените, които работят в режим включено-изключено. Те поддържат зададена температура и което е по-важно, осъществяват икономия на ток от 25 до 70% в сравнение с обикновените. Потребяемата мощност на инверторите се понижава, когато температурата в помещението започне да се приближава до желаната. Инверторът превключва в режим на работа на ниска мощност, за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на ток. Освен това могат да работят при външни температури до минус 20.


Има 4 вида инверторни сплит системи - АС, променливотокови с енергиен клас В и С; DC, правотокови с енергиен клас А; DDC, дигитални правотокови с енергиен клас А и А+; DDC Hybrid с енергиен клас А+ и А++.


Инверторната сплит система е идеалният вариант за домашна употреба. Единственият и недостатък е по-високата цена спрямо обикновения сплит. Него може да купите за няколкостотин лева, за инверторна сплит система ще трябва да дадете между 1000 и 4000 лв. в зависимост от мощността и.


По-изгодно ли е при това положение да инсталираме инверторна мултисплит система, вместо във всяка стая да поставяме отделен сплит? Вярно, че при мултисплита външното тяло, в което е компресорът, т.е. най-скъпата част, е само едно. Но мултисплит системата не излиза по-евтино от съответния брой единични сплит климатици. Напротив, ако е качествена, тя е с 30 до 50% по-скъпа.


Цената се натоварва от по-дългите трасета за комуникация между отделните тела. Те пък обикновено са с по-грозен монтаж и с проблемно извеждане на конденза. При това при повреда във външното тяло спират работа всички вътрешни тела. Също така при екстремни натоварвания, например много ниски външни температури, мултисплитът не може да отдаде мощността, която отдават съответният брой единични сплитове.
Но не може да се отрекат и плюсовете. При ново строителство, когато има възможност предварително да се положат трасетата и да се изгради дренажна система, мултисплит климатиците са добър вариант, защото не натоварват фасадата с външни тела. Когато има ограничение в елмощностите, това също е по-сполучливият избор. А най-голямото му предимство е по-ниското минимално топлоотдаване и съответно по-добър комфорт от по-рядкото включване и изключване.


В крайна сметка за всяко конкретно жилище се преценяват всички "за" и "против" мултисплит системите. По начало те трябва да бъдат изчислени и монтирани само от специалист. Има фирми, които предлагат мултисплит системи с възможност за включване на 8 вътрешни тела. Те могат да се разположат и по две в помещение, ако то е голямо и изисква по-ефикасно затопляне. Във всички случаи мултисплит системата се проектира индивидуално, според нуждите на жилището и неговите обитатели. Самодейност при монтажа и не бива да се допуска.

Автор: Вера Дачева