Щастлива съм, че се разболях от рак в Испания. Това пише една българка на стената във фейсбук на Диана Борлакова - жената, която за пореден път излезе на битка с държавата за правата на онкоболните. На хората с най-тежки заболявания е отказано животоспасяващо лекарство с основен мотив, че в бюджета на здравната каса има дефицит.

"Този коментар на жена с моето заболяване ме потресе. Няма чужденец, който да разбере това абсурдно изречение - за "щастието" да се разболееш от рак, и проблемът изобщо не е езиков, просто е непреводимо в съдържателен смисъл. Трагедията е, че у нас този нонсенс звучи напълно понятно", казва младата руса жена, която от 14 г. живее с диагнозата. Била е само на 33, когато й откриват рак на гърдата, а 5 г. по-късно тръгват разсейки в костите. Терапиите изчерпват възможностите си и при нея, и при още 15 жени. Нов медикамент без аналог дава надежда за живот, но надзорният съвет на здравната каса отказва НЗОК да поеме лекарството. Цената на медикамента е над 7000 лв. за месец и болни са принудени да разпродават каквото имат, за да продължават да живеят. Но повечето са в невъзможност да плащат. 

За потресаваща история на Диана и увереността й, че болните ще осъдят държавата за дискриминация, ако не осигури лечението им, четете ТУК.