Ако с меда пчелите ни подслаждат живота, то с прополиса ни подаряват своето универсално и натурално лекарство. Събрано от растенията и обработено от пчелите работнички, това вещество служи както като строителен материал, така и като дезинфектант, стерилизатор и антибиотик. С прополис кошерът се опазва от разпространението на зарази и замърсяване и устоява на плесени, бактерии, вируси и гъби.

Прополисът съдържа над 150 активни съставки - много витамини, микроелементи, желязо, цинк, аминокиселини, въглеводороди, алкохоли и дъбилни вещества.

1. Прополисът убива бактериите

Едно проучване изследва антибактериалните свойства на пчелния прополис за здравето на устната кухина и по-специално кореновите канали.
Изследователите сравняват прополиса с калциев хидроксид, който очевидно е много ефективно антимикробно средство, и установяват, че пчелният продукт е значително по-ефикасен и силен при елиминиране на някои микроби.

Прополисът традиционно се използва срещу настинки и грип, така че това проучване ясно показва, че разполага с мощни способности да унищожава бактериите по цялото тяло. Така за нас става по-ясно защо прополисът така бързо се справя с възпаленото ни гърло и защо едно от основните му приложения според хората, които го приемат редовно, е срещу простуда.

2. Прополисът понижава кръвното налягане

Азотният оксид е много важно вещество за здравето на сърцето.
Вътрешната обвивка на кръвоносните съдове го използва, за да сигнализира околната гладка мускулатура да се отпусне, като по този начин води до разширяване на кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв. Намаляването на количеството азотен оксид играе съществена роля в покачването на кръвното налягане. Без достатъчно наличност, ще получим инфаркт.

Съществува ензим, наречен тирозин хидроксилаза (или TХ за кратко), който ограничава продукцията на азотен оксид в тялото ни. Изследователите считат, че прополисът може да намали TХ, като по този начин намалява и нивото на кръвно налягане.

3. Прополисът подпомага лечението на костни заболявания

Друга полза на прополиса за здравето е, че помага за изграждане и поддържане на здрава костна тъкан. Наскоро учените откриват, че кафеената киселина фенетил естер, много мощно съединение, открито в прополиса, може да спре и дори да обърне процеса на развитие при остеолитични костни заболявания. Учените установяват, че това съединение е много ефективно за потискане на възпалителните съединения, които предизвикват тези костни заболявания, и дори считат, че прополисът може да бъде потенциално лечебно средство при остеопороза. Така че, ако страдате от загуба на костна плътност или имате фамилна обремененост, ежедневният прием на прополис би бил много разумен.

4. Прополисът помага при лечение на алергии

Една невероятна полза за здравето от приема на прополис е успокояването на симптомите на сезонните алергии. Установено е, че потиска значително освобождаването на хистамин - съединение в организма, което ни кара да кихаме, причинява сълзене на очите и хрема. Резултатите от изследванията показват, че прополисът може да бъде много ефективен при облекчаване на симптомите на алергичен ринит.

5. Прополисът стимулира смъртта на ракови клетки при рак на простатата

Ракът на простатата, за съжаление, е много често диагностициран при мъжете. Ето една добра новина по отношение на тази смъртоносна болест – оказва се, прополисът предотвратява и може да потиска развитието й. В лабораторни условия учените стигат до заключението, че прополисът значително подобрява клетъчната смърт при раковите клетки в простатата и предполагат важната му роля в химиопревенцията на този вид рак.

6. Прополисът помага при рак на дебелото черво

Учените наскоро решават да погледнат на потенциала на прополиса едновременно като противораково и антимикробно средство. Първо прилагат прополиса на четири различни патогени, при което показва много силна
антимикробна активност. След това го тестват срещу раковите клетки на дебелото черво. Откриват, че предизвиква некрозна смърт на раковите клетки, като прекъсва кръвоснабдяването им, без да засяга здрави клетки. Както знаем, химиотерапията прави обратното на това - тя убива и здрави живи клетки заедно с раковите, поради което има толкова разрушителни странични ефекти.

7. Прополисът помага при хранително отравяне

Целта на едно скорошно проучване е да се анализира антимикробната активност на прополиса срещу микробите, които причиняват това, което обикновено наричаме "хранително отравяне". Учените установяват, че прополисът потиска растежа на трите основни вида бактерии, често срещани в случаите на подобни състояния. Счита се, че може да се използва като подкрепа на традиционната терапия при инфекции, особено когато антибиотиците не показват резултат срещу тези микроорганизми.

8. Топлинен стрес и спортни постижения

Една от причините здравните ползи от прополиса да са толкова много е, защото е богат на антиоксиданти. Скорошни изследвания откриват колко полезни могат да бъдат тези антиоксиданти за спортуващите. Според статия в списание Food Science съединенията в прополиса защитават от прегряване или топлинен удар.

Активната съставка в прополис, известна като кафеена киселина фенетил естер, има широк спектър на биологично действие, включително антиоксидантно, противовъзпалително и антивирусно. Топлинният стрес се счита за основен фактор за умората и обезводняването по време на продължителна тренировка при високи температури

Учените са изследвали кръвта от 30 велосипедисти, които се тестват за издръжливост в продължение на две до четири години.
В заключението на проучването се посочва, че именно кафеената киселина фенетил естер (едно от най-мощните съединения в прополиса) насърчава спортните постижения

PROPOLIS от NATURALL

Натуралният имуностимулатор и антибиотик

100% пречистен

5 пъти по-силен от обикновения прополис

Комбиниран с пчелен прашец

30 меки капсули

• Този продукт не е спиртен извлек или воден екстракт.

• 100% натурален

• Целите парченца прополис са потопени в шафраново олио и защитени в меки капсули.

• Лесен за приемане. Не се цапате, не приготвяте сами разтвор, не измервате количества. Просто приемате 1 капсула всеки ден.

Търсете в аптеките!

www.propolisbg.net