Проф. д-р Метин Чакмакчъ, директор на новооткрития Център за лечение на рак на гърдата към Анадолу Медицински Център

Възможно ли е чрез мамография да се постави диагноза рак на гърдата?

Да, възможно е, защото мамографията е най-значимият скрининг тест за диагностициране на злокачествени образувания в млечните жлези, дори когато няма никакви симптоми за наличието им. Целта на този тест е да се следи състоянието на млечните жлези и евентуално да се установи наличието на промени и аномалии, които своевременно да бъдат овладени. В нашия център, освен мамография, в случаите когато е необходимо, извършваме и ултрасонография, биопсия и ядрено-магнитен резонанс. Редовните медицински прегледи са от съществено значение. Добре е те да стартират след 40-годишна възраст, но, важно е да се отбележи, хората в риск - случаи на рак на гърдата по линия на майката, е необходимо по-рано и по-често да ходят на преглед.

Защо е важно жените да извършват сами преглед на гърдите си?

Самонаблюдението е ключът към откриването на заболяването. Ние искаме жените да познават тъканната структура на гърдата си. Когато обясняваме това на жените, почти всяка отговаря: "Гледам, но не разбирам нищо" или „Никога не опипвам гърдите си". Познаването на тъканта на гърдата е важно, защото по този начин жената ще може навреме да забележи промяната. Не очакваме жените да поставят диагнози като: "Тук има киста", "Тук има рак", а очакваме от тях да кажат: "Има някаква бучка, преди я нямаше".

Кога има подозрения за рак на гърдата?

Много е важно жените да упражняват сами преглед и в момента, в който усетят някаква маса - главно в гърдата, но понякога може да се срещне и в областта на подмишницата, незабавно да се консултират с лекар. Симптомите, които насочват към диагнозата рак са кървав секрет от зърното; в напреднал стадий - оток с кожа, наподобяваща портокалова кора; хлътване навътре на кожата на гърдата. Но по-важното е, още преди да се появят симптомите, ракът да бъде диагностициран чрез скрининг тест, като по този начин някои маси могат да бъдат идентифицирани преди да се появят.

Кой е най-подходящият специалист за консултация?

Жените трябва да се обърнат към специалист обща хирургия. Въпреки че при посещенията при гинеколог, специалистът извършва контролен преглед на гърдата, при наличието на маса или симптоми на заболяване или оплаквания, се налага да се направи консултация със специалист обща хирургия.

Какви услуги предоставя Центърът, който ръководите?

Центърът предоставя комплексна диагностика и лечение – от рутинен скрининг до пластична хирургия – пълен пакет услуги, отговарящ на всички нужди на пациентите с диагноза рак на гърдата. Мултидисциплинарният подход, неделима част в работата на Анадолу Медицински Център, се прилага и тук. Всеки отделен случай ще се изследва и оценява от съвет, състоящ се от специалисти от отделенията обща хирургия, медицинска онкология, радиационна онкология, ядрена медицина, радиология, пластична хирургия и психиатрия. Всяка седмица екипът ще се събира, за да обсъди и назначи най-подходящия план за лечение на конкретния пациент.

Коя е първата стъпка след поставяне на диагнозата?

След установяване на вида и стадия на рака, обикновено първата стъпка е хирургично отстраняване на тумора. Методът трябва да е съобразен с етапа на заболяването, т.е. размера и разпространението на тумора, а също така и с предпочитанията на пациента по отношение на процесите на лечение. Ние обикновено не предпочитаме отстраняване, а запазване на гърдата. Целта не е да се премахне цялата гърда, а да се отстрани само тумора според съответните правила. Понякога обаче това не е възможно.

За повече информация посетете http://www.anadolumedicalcenter.bg/