Уникална мозъчна операция извършиха неврохирурзи от бургаската болница, пациентката е възрастна жена, която се оказва с три тумора в главата.

78-годишната Петрана К. постъпва в болница със съмнения за инсулт. Изследванията на скенер обаче показват необичайна ситуация - пациентката има едновременно аденом на хипофизата, втори тумор, който произлиза от обвивката на мозъка и третият - във вентрикулната система. Това е изключително рядко срещано състояние, обяснява неврохирургът д-р Димитър Добрев.

Операцията по отстраняването на трите тумора извършва екип от отделението по неврохирургия, оглавен от шефа му д-р Николай Недев.
Изискваше се много прецизна работа, тъй като до туморите минаваха артерии, които хранят главния мозък, а единият бе намира в непосредствена близост до очните нерви, казва д-р Добрев.

Първоначалното възстановяване на Петрана К. е минало в отделението, след като е била в състояние да се придвижва самостоятелно жената е изписана, в момента е на рехабилитационни процедури.

Наскоро неврохирурзите имаха друго сложен случай - 48-годишен мъж, паднал от високо, с 11 фрактури на черепа. Лицето му бе възстановено с титаниеви импланти.