Захарният диабет е заболяване, при което се наблюдава нарушение на обмяната на веществата, предизвикано от относителен или абсолютен недостиг на инсулин в организма или казано с други думи кръвната захар трудно се усвоява от клетките и остава трайно повишена. Класическите симптоми, които подсказват, че сме развили диабет, са пиенето на голямо количество течности, преяждането, обилното уриниране, прекалената загуба на тегло и сили.

Според традиционната китайска медицина захарният диабет е провокиран от едновременното отслабване и изтощение на бъбреците, черния дроб и далака. Причина за това на първо място може да е недостигът на кръв и жизнена енергия Ци, които постъпват в тези три системи от органи. На второ място е непроходимостта на съдовете и меридианите, по които до тези органи достигат енергията Ци и кръвта. Като резултат черният дроб, бъбреците и далакът не се подхранват достатъчно и започват да отслабват.

Спазването на подходящ здравословен хранителен режим и редовното спортуване ще помогнат на организма да се пребори с болестта и да възстанвои баланса. Желателно е в ежедневното меню да присъстват продукти като елда, гъба пория кокос (фулин, ??), сладък картоф, тиква, китайска горчива тиква, които помагат за намаляването на захарта в кръвта.

Чаят Кудин също е една от полезните за диабетеиците напитки. Според традиционната китайска медицина, той въздейства върху меридианите на черния дроб, далака и стомаха и има свойството да охлажда организма.

Повече за този чай и полезните му свойства може да прочетете в мобилното приложение „Здраве от Изтока”. В него ще намерите и информация за принципите и методите на лечение на традиционната китайска медицина, полезни съвети за здравето, храните и билките.

Може да свалите приложението от тук