Бактериофагите са вируси, които лекуват. Според изследователи те са много по-ефективни от антибиотиците и могат да ни спасят от резистентните бактерии. Освен това учените изтъкват, че бактериофагите не предизвикват алергии, не потискат имунитета, не унищожават полезната флора, а на всичкото отгоре са много по-евтини от доста от лекарствата на пазара. Защо тогава ги крият от нас?

Фагите са група вируси, които веднъж попаднали в бактериална клетка, се размножават и я разрушават отвътре. Грузински учени са доказали, че те са ефективни при 98% от инфекциите, при които антибиотиците не могат да променят хода на болестта. Затова се смятат за най-доброто лечение на тежки бактериални инфекции.

Най-голямото им предимство е, че въздействат избирателно само на патогенните бактерии на определени щамове. По този начин не е възможно създаване на резистентни клетки, а също така и не се унищожава естествената полезна микрофлора. Следователно употребата им няма същите странични ефекти като тази на антибиотиците, които унищожават всички бактерии, дори полезните, и предизвикват дисбактериоза, гъбични инфекции, гадене, повръщане, диария, афти.

Освен това според изследователи бактериофагите не потискат имунитета, нямат странични ефекти и могат да се съчетават с други лекарства, включително и с антибиотици. Според някои специалисти бактериофагите нарочно са прикривани, но това е конспирация. Особено днес, когато се смята, че светът е на ръба на криза в здравеопазването и е възможно заради прекомерна или погрешна употреба на познатите антибиотици да се стигне до момент, когато те вече няма да действат. Специалистите алармират, че ако това се случи, ще се върнем векове назад в медицината и дори елементарните инфекции може отново да станат фатални. 

От СЗО алармират, че през последните години с почти 50% е нараснала вероятността от смърт заради заразяване с резистентни на антибиотици патогени. Конкретните цифри показват, че в световен мащаб всяка година 25 000 души умират от бактерии, резистентни към антибиотици. 

Бактериофагите може да се окажат решението на проблема, но дори днес, въпреки риска от неефективни антибиотици, съществува натиск лечението с фаги да не се развива.  Основен проблем при употребата на вирусите убийци учените определят не толкова начина им на действие, а чисто административната страна на въпроса – за момента се смята, че естеството на фагите е такова, че е невъзможно те да се патентоват. 

Целия текст четете в онлайн изданието на "168 часа"