В края на зимата организмът страда от витаминен дефицит. Как да се справим с него?
Ако ви кървят венците значи ви липсва витамин С. Устните ви са напукани и усещата сухота - имате недостиг на витамин В2. Имате пърхут и суха коса - това е верен признак, за недостиг на биотин. При мускулна слабост има недостиг на витамин Е, а при проблеми със зрението - витамин А.

В началото на пролетта организмът се нуждае особено много от витамините А,С,Д,Е и групата В. Да се получат всички те в нужното количество само от храната е невъзможно. Затова се препоръчва през пролетта курс от поливитамини. Разбирасе не трябва да се забравя и храната. През пролетта храненето трябва да бъде разнообразно, богато на плодове и зеленчуци.
Как да си набавим необходимите витамини?
1 Витамин А

Необходим е за кожата, зрението, ръста, имунитета. Съдържа се в черния дроб, бъбреците, мазната риба, яйцата, млечните продукти, растителното масло.
2 Провитамин А
Необходим за зрението, имунната система. Съдържа се в морковите, спанака, броколите, грах, зеле, плодовете: диня, праскови, ягоди.
3 витамин В1

Спомага за нормалното функциониране на нервната система, енергийния баланс, правилния растеж. Съдържа се в месото, субпродуктите, ориз, фасул, грах, черния хляб, жълтъка, орехите.
4 Витамин В6
Помага за усвояване на мазнините и въглехидратите. Съдържа се в месото, черния дроб, рибата, яйчния жълтък, хляб от грубо брашно, дрождите, картофите, плодовете.
5 Витамин С

При липсата му страдат зъбите, кожата, костите. Набавя се с плодове и зеленчуци, особено богати са касиса, цитрусовите, шипките, чушките.
6 Витамин Е

Необходим за здрава кожа, защитава клетките на организма от окисляване. Набавя се с месо, яйца, мазна риба, растителни масла, орехи.
7 Фолиева киселина
Служи като профилактика за анемия, за добрия ръст. съдържа се в черния дроб, зърнените храни, орехите, листовите зеленчуци.