Добре е да знаем

Коварните тромби

Най-често срещани усложнения от разширените вени са тромбофлебитът и венозните тромби

Внезапната резка болка и зачервяване на вената на крака често означава начало на тромбофлебит.  Обикновено той е усложнение на фона на хронична венозна недостатъчност. Самата дума тромбофлебит се разшифрова като възпаление на венозните стени с образуване във вените на тромби. Като правило най-често се възпаляват повърхностните, подкожни вени. Характерни признаци на тромбофлебита е уплътнение в областта на вената, зачервяване и болка. Понякога сеповишава температурата. Но диагнозата трябва да я постави лекар, тъй като подобни симптоми има и при други заболявания. Без правилно лечение могат да настъпят сериозни усложнения.

Тромбофлебитът може да бъде провокиран от травма, прегряване в банята, нервно напрежение, обездвижване, сгъстена кръв, висока температура, алкохолна интоксикация. Даже дългото прекарване в седящо положение може да провокира тромбофлебита.

Острият период на тромбофлебита продължава до 20 дни. Вената се уплътнява, около нея се зачервява, температурата може да се повиши до 38 градуса. В края на острия период възпалението и тромбообразуването се прекратява. Но вената в която веднаж е възникнал тромбофлебит остава рискова за рецидив.

Тромбофлебитът трябва да бъде своевременно лекуван. В противен случай възниква така наречения посттромбофлебитен синдром. Появява се оток, остри болки , тежест в глезените. Най-опасен е откъснат тромб, който движейки се може да предизвика белодробна емболия с фатален край.

Лечението на тромбофлебита се определя от лекаря. Консервативното лечение се състои в налагане на специални компреси и приемане на препарати разреждащи кръвта. Съществува и метод за микрохирургическо отстраняване на тромба.