Здраве от природата

Похапвайте диня

Вкусна, червена и много сочна, динята е предпочитаният плод в горещините

И вкусна, и полезна, динята като четка измива нашия организъм отвътре и помага да се изхвърлят токсините от него. Тя е сред диетичните продукти, тъй като съдържанието на въглехидратите в нея е ниско и се препоръчва дори и на диабетици. През лятото нашият организъм губи много вода и ценни минерали. Един от най-важните минерали за човешкото тяло е магнезият, който се отделя чрез потта. С резен от 150 г диня ние ще покрием дневната нужда от магнезий. Динята съдържа и много калий, на което се дължи нейното отводняващо действие, а това помага за изчистване на токсичните продукти на пуриновата обмяна на тъканите. При болки от подагра и проблеми на пикочните пътища, динята е истинско лекарство. При хроничен запек също е хубаво да се похапва диня, която благодарение на нежната целулоза и магнезия в нея, регулира перисталтиката на червата и стимулира отделянето на жлъчен сок.

Ако един ден останете само на диня, ще регулирате холестерола си и излишното тегло. Изяжда се около 2-2.5 кг диня, разделена на 5 порции. В случай, че почувствате глад, може да си сварите ориз и да го подправите с диетична сол, лимонов сок, къри, магданоз и копър. При два от приемите да се взема по 100 г ориз. Това еднодневно пречистване е много подходящо при хора с високо кръвно налягане и такива с чернодробни заболявания, подагра и хронична бъбречна недостатъчност.

Сокът от диня има силно дезинфекциращи свойства. Ако са се появили афти в устата ви, изцедете си сок от диня и го задръжте известно време в устата си.

Динята има и козметични свойства - тонизира и почиства чудесно  и прави кожата по- еластична, като възвръща свежия й вид. Ако сте с мазна кожа, направете кубчета замразен сок от диня и с тях сутрин си обтривайте лицето, като оставите течността да действа 20 мин.За почистване на кожата смесете равни количества сок от диня и праскова и няколко дни наред се мийте с тази течност. При лунички или петна можете да си направите маска от 1 жълтък от яйце, няколко капки лимонов сок и 1 лъжичка сок от диня.