Поради големия интерес, който предизвика публикацията ни за Емил Наумов, отново се връщаме на темата за юмейхо-терапията.  Заради заседналия живат, който водим напоследък, все по-често се случва да ни "скове" кръста или да страдаме от други гръбначни или костни "неволи". Трябва да знаем, че преходните сезони, т.е. пролетта и есента, е времето, когато всички тези болежки се обострят. Тогава на помощ идват специалистите като Емил, който чрез наместване, усукване и изправяне помагат да се почувстваме отново здрави. Съществуват повече от 100 техники на изпукване, наместване и масаж, които ликвидират болката в ставите, гърба и кръста.

Юмейхо не е просто чакръкчийство, нито някакъв особен вид масаж. Корените му са далеч в историята. Зародил се е още в манастирите Шаолин. По-късно методът е доразвит и обогатен от японския учен Масаиуки Сайонджи, който систематизира техниките и ги насгражда с методи от японската медицина. В края на 80-те години на миналия век Сайонджи демонстрира методите си в Русия, като ги прилага за първи път върху рускити космонавти. Над 180 руски специалисти в областта на медицината са обучени в методиката.

Според специалистите по юмейхо-терапия, нарушената симетрия в опорно-двигателната система е предпоставка за напрежение в мускулатурата, притискане на нервните окончания, лошо кръвообращение, застой на лимфата, гръбначни изкривявания, болки във врата, кръста, ставите и коленете, притискане на вътрешните органи, а от там и сериозни заболявания. Юмейхо техниките засилват метаболизма, чрез медени масажи подпомага изхвърлянето на токсините от организма, както  и веществата, които предизвикват умора, засилват имунната система.

Емил подчертава, че юмейхо не е за всеки. Съществуват редица заболявания, при които даже е противопоказно. Ето защо е много важно терапията да бъде съгласувана със лекар специалист. Пациентите не бива да се плашат, че в началото на терапията юмейхо не само, че не облекчава, но и засилва болката. Едва след 8-ата терапия може да се говори за лечебен ефект. Но затова пък е траен.