Причините за световъртеж могат да са най-разнообразни.

Мениеров синдром
Състояние, което започва внезапно със силен световъртеж, нестабилност, прималяване, гадене, повръщане, пребледняване. Причинява се от нарушения във вестибуларния апарат. Често не е свързано с органично увреждане, а с функционални разстройства.
По време на пристъп пациентът трябва да остане на легло в затъмнена стая. Лекува се със съдоразширяващи и подобряващи реологията (течливостта) на кръвта препарати.

Ниско кръвно налягане
Рязкото спадане на кръвното налягане причинява световъртеж и причерняване пред очите, особено след ставане от легло или стол. Освен това засегнатият го избива студена пот, крайниците са студени, сърдечната дейност е ускорена. Различните хора по различен начин понасят ниското кръвно. При спадане на кръвното човек трябва да легне с повдигнати над нивото на тялото крака и да пие много течности. Може и леко солени. Не се препоръчва кафе. За младите и здрави хора ниското кръвно налягане не е особено опасно, но при възрастни и болни хора може да доведе до сърдечни или мозъчни проблеми.

Драстични диети
Неадекватното хранене довежда до спадане на нормалното ниво на кръвната захар. Пристъпът от хипогликемия протича с прималяване, прибледняване, треперене, световъртеж, гадене. При такима симптоми изпийте сладка течност - чай с повече захар, кока-кола или просто смучете захар. След това трябва да се приемат т.н. бавни въглехидрати  - пълнозърнести храни, картофи и др.

Прилошаване при пътуване
Така наречената "автомобилна" болест е характерна за по-младата възраст, но и по-зрели хора могат да се почувстват зле на път с много завои или при неравномерно шофиране. Направете пауза в пътуването, наплискайте се със студена вода и седнете на предната седалка. Помолете шофьора да кара по-плавно - без резки ускорения и спирания.

Умора и безсъние
Прекарана безсънна нощ, особено в шумни и задимени заведения, може да причини световъртеж на следващия ден. Особено ако сте прекалили с алкохола и кафетата. Популярните енергийни напитки също не се безобидни. Затова на следващия ден опитайте да се разтоварите. Пийте повече течности - редувайки солени и сладки напитки. Хранете се леко.