Има вълшебен вкус и аромат и невероятно тонизиращо и стимулиращо действие.

Народният лечител Петър Димков твърди, че черният бъз е най-силната българска билка. Лечебни свойства имат всичките му части - корените, плодовете, листата, цветовете.

Чаят от цветовете му се използва за инхалации при възпалено гърло, при възпаление на пикочните пътища и хемороиди.

Отвара от листата помага при кожни обриви и ревматизъм. Плодовете действат общоукрепващо и имуностимулиращо.

Необходими продукти: 30 цвята бъз, 2 кг. захар, 1 пакетче лимонена киселина, 1 л. вода.

Начин на приготвяне: Цветовете се измиват и се накисват във вода за 24 часа, като се покриват изцяло.

Полученият сироп се прецежда, прибавят се захарта и лимонената киселина. Разбърква се, докато захарта се разтвори. Налива се в бутилки, без да остава въздух. Съхранява се на студено и тъмно. Ако се сложат няколко зърна ориз, сиропът става газиран. Разрежда се в съотношение 1:9, сервира се с лимон и лед.