Високите температури могат да причинят рязко падане на кръвното налягане, което да доведе до световъртеж и замайване.

Кръвното налягане е ниско когато стойностите му при измерване са под нормата 120/80. За хипотония обикновено се говори при стойности на систолното и диастолното налягане съответно под 90/60.

Понижаването на кръвното налягане по принцип не се смята за проблем. Наблюдава се по-често при по-възрастните хора, което се обяснява с недостатъчното добро кръвоснабдяване на основни жизненозначими органи, включително сърце и мозък.
Ниското кръвно може да е проблем, когато спада рязко, което води до световъртеж, замайване. Обикновено се случва на хора, които прекарват дълго време изправени или при рязко ставане.

Нормално с напредването на възрастта, както рискът от високо, така и от ниско кръвно, се повишава. Не винаги причината за ниско кръвно е ясна. То се среща при: бременност, особено през първото и второто тримесечие, при хормонални проблеми на щитовидната и други жлези с вътрешна секреция, при хипофункция на щитовидната жлеза, диабет, при ниска кръвна захар; заболявания на черния дроб, сърдечна недостатъчност, сърдечни ритъмни нарушения, при разширяване на кръвоносните съдове, прием на някои медикаменти, понякога при прием на лекарства срещу високо кръвно налягане, антидепресанти и болест на Паркинсон. Кръвното налягане пада и при висока температури на околната среда, топлинен удар.

Трябва да се има предвид, че кръвното може да падне рязко и при консумация на алкохол и дехидратация на организма вследствие на повръщане, диария или висока температура. Среща се и при хората, които са преуморени или с неправилен режим на хранене. Колкото и да е странно, случва се и поради генетична предразположеност и заради психологически фактори и силни емоции.

Има хора, които се оплакват от замайване заради понижаване на кръвно след хранене. Това се случва обикновено при поемане на неподходящо много храна за организма и преобладаващо въглехидратно съдържание. Лято е и наблегнете на плодовете и зеленчуците, морските деликатеси, естествено, с много течности.